Każda gospodyni musi znać ten przepis – Pieczone chłopskie ziemniaki z boczkiem.

Idealny obiad, który potrzebuje niewiele czasu i zaledwie kilku prostych składników. To danie jest sycące i aromatyczne, a oprócz tego także i przepyszne w smaku.

Potrzebujesz:

  • 10 ziemniaków (średniej wielkości)
  • 2 czerwone cebule
  • 450 g boczku
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka słodka lub wędzona
  • pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wrzuć ziemniaki i gotuj je aż będą miękkie, czyli około 25 minut. Kolejnym krokiem jest obranie ich ze skórki i pokrojenie w drobniejsze kawałki.

Posiekaj boczek w kostkę i podsmaż go na gorącej patelni bez tłuszczu. Umytą cebulę, pokrój w piórka i wrzuć do smażącego się boczku. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj i smaż razem przez 2 minuty. Na końcu dodaj także posiekany czosnek.

Ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Dodaj przyprawy: sól, paprykę wędzoną, a następnie posyp zawartością patelni, czyli boczkiem z cebulą. Rozmieszaj całość i piecz przez 45 minut w 190 stopniach.

Gotowe danie posyp świeżymi ziołami (np. natką pietruszki) i podawaj! Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!