Szybki piernik jabłkowy, który uwielbiamy: Kiedy mam w domu 3 jabłka i kwaśną śmietanę, zawsze robię to ciasto.
Znakomity piernik jabłkowy z polewą z kwaśnej śmietany. Jest fantastycznie smaczny i soczysty, koniecznie spróbuj!
Składniki:
- 350 g mąki półgrubej
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 100-120 ml mleka
- 100 ml oleju
- 3 większe jabłka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka budyniu kakaowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 proszek piernikowy
- pełna łyżeczka przyprawy piernikowej
Polewa:
- 100 g czekolady do gotowania
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- kawałek masła
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj wszystkie suche składniki. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, proszkiem, pieprzem i budyniem. Dodać grubo starte jabłka.
Dodać jajka, mleko, olej i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej na blachę (26×36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Czas pieczenia wynosi około 25-30 minut, ale zalecamy skorzystać z własnego doświadczenia z piekarnikiem. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca.
W międzyczasie na parze rozpuść czekoladę z masłem. Śmietankę wymieszać z roztopioną czekoladą.