Szybki piernik jabłkowy, który uwielbiamy: Kiedy mam w domu 3 jabłka i kwaśną śmietanę, zawsze robię to ciasto.

Znakomity piernik jabłkowy z polewą z kwaśnej śmietany. Jest fantastycznie smaczny i soczysty, koniecznie spróbuj!

Składniki:

  • 350 g mąki półgrubej
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 100-120 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 3 większe jabłka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka budyniu kakaowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 proszek piernikowy
  • pełna łyżeczka przyprawy piernikowej

Polewa:

  • 100 g czekolady do gotowania
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • kawałek masła

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj wszystkie suche składniki. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, proszkiem, pieprzem i budyniem. Dodać grubo starte jabłka.

Dodać jajka, mleko, olej i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej na blachę (26×36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Czas pieczenia wynosi około 25-30 minut, ale zalecamy skorzystać z własnego doświadczenia z piekarnikiem. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca.

W międzyczasie na parze rozpuść czekoladę z masłem. Śmietankę wymieszać z roztopioną czekoladą.

Pozwól piernikowi ostygnąć, posmaruj polewą. Niech stwardnieje. Gotowe ciasto możesz udekorować np. owocami z puszki. Życzymy dobrego apetytu! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!