Jak przygotować pierś z kurczaka, aby zasmakowała absolutnie każdemu. Hit w mojej kuchni
Pierś kurczaka ze szpinakiem – przepis, który skradnie Ci serce
Genialny przepis, aby zaskoczyć gości! Idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Kurczak z poniższego przepisu jest wyjątkowo smaczny i soczysty, dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego.

Czego potrzebujesz?
- 6 pojedynczych piersi kurczaka;
- 3 opakowania ciasta francuskiego;
- opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku;
- 6 plasterków żółtego sera (polecam wędzony);
- 4 ząbki czosnku;
- jajko;
- 2 łyżki śmietany kwaśnej;
- łyżka masła;
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na początek na maśle smażymy rozmrożony szpinak tak, aby woda odparowała. Smażymy go około 2 minuty, w międzyczasie dodając czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Po zdjęciu z ognia, dodajemy jeszcze śmietanę.
Następnie rozcinamy każdą z piersi kurczaka, ale nie do samego końca – ma powstać kieszonka, którą napełniamy przygotowanym wcześniej farszem. Do kieszonki, na nadzieniu, wkładamy także plasterek sera.

Płaty ciasta francuskiego dzielimy na dwie części i każdą nacinamy z dwóch stron w dwucentymetrowe paski.

Długość pasków zależeć będzie od wielkości danej piersi – kładziemy ją na środku ciasta, musi pozostawać na nienaciętym kawałku. Musimy zawinąć pierś w ciasto, tak jak jest to pokazane na fotografii.

Tak przygotowane piersi z kurczaka kładziemy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni.