Pikantna zupa z flaków. Rarytas dla osób, które uwielbiają sobie dobrze pojeść.

Składniki

  • 800 g flaków
  • 1 kość z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g warzyw korzeniowych
  • mielona czerwona papryka
  • ostra papryka (do smaku)
  • papryczka chilli
  • 3-5 ząbków przetartego czosnku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 10 całych kulek pieprzu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka

Przygotowanie

Flaki dokładnie umyć w zimnej wodzie. Następnie pozwól im się ugotować w garnku. Gotować około 5 minut i odlać wodę. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Następnie flaki zalewamy zimną wodą. Dodaj pokrojone warzywa, przyprawy, kości i gotuj w szybkowarze przez około godzinę, aż będą miękkie.

Na smalcu zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Smażymy do zarumienienia, dodajemy paprykę, chili i mąkę. Ugotowane flaki odcedzamy i bulionem zalewamy podsmażoną cebulę. Gotuj przez 15 minut i dodaj posiekane flaki. Gotujmy razem przez kolejne 10 minut. Na koniec dodać czosnek i majeranek. Doprawić i podawać ze świeżym pieczywem.

error: Treść zabezpieczona !!