Przepis na placki ziemniaczane z serem prosto z patelni. Znika ze stołu w kilka chwil.

Od zawsze miałam problem aby zmusić moje dziecko do zjedzenia nawet najmniejszej porcji obiadu. Metodą prób i błędów udało mi się znaleźć smaczny obiad dla całej rodziny.

Moim nowym ulubionym kulinarnym odkryciem są placki ziemniaczane, które ostatnio zaczęłam przyrządzać codziennie i podaję je do pierwszego dania. Obfite, smaczne i uwielbiane przez całą rodzinę placki ziemniaczane można podawać z zupą albo jako oddzielne danie lub przekąskę.

Teraz wszyscy jemy obiad ze smakiem! Chętnie podzielę się z Tobą moim ulubionym przepisem!

Składniki:

  • 1 ziemniak
  • 90 g mąki pszennej
  • 10 g masła
  • 150 g sera mozarella
  • 55 ml mleka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku

Przygotowanie: 

W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj mleko, mąkę, roztopione masło i sól do smaku.

Następnie wyrabiaj składniki przez około 5 minut, przykryj ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na 1 godzinę.

W trakcie oczekiwania obierz i ugotuj do miękkości ziemniaka, później zetrzyj go na tarce. Dodaj majonez i wymieszaj składniki.

Po upływie godziny wyjmij ciasto i rozwałkuj je na cienki okrągły arkusz.

Weź ser mozarella i zetrzyj go na grubej tarce. Połowę sera połóż na warstwie ciasta, następnie ziemniaki, a potem znowu warstwa sera.

Połącz brzegi ciasta, zamknij je, a następnie wałkiem do ciasta lekko je rozwałkuj. Gotowe ciasto połóż na rozgrzaną i wysmarowaną tłuszczem patelnię.

Smaż na małym ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron. Gotowe!

Przepis można wzbogacić o dodanie do ziemniaków innych przypraw takich jak włoskie zioła albo suszonych pomidorów. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!