Zrób te domowe placki chlebowe, owiń farsz i ciesz się pyszną przekąską na każdą okazję.

Placki tortilli są jednym z najstarszych rodzajów chleba, ale nawet dziś są popularne.

Kucharzą podoba się ich wszechstronność, ponieważ wystarczy owinąć w nie prawie każdy farsz, aby uzyskać smaczną przekąskę. Dziś podpowiem Ci, jak szybko i łatwo zrobić ciasto na placki tortilli w swoim domu. Pozostaje Ci tylko wymyślić, co umieścić w nich jako nadzienie, wybierz to co lubisz najbardziej!

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki
  • 5 g suchych drożdży
  • 5 g soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 20 g oleju roślinnego
  • 200 g ciepłej, przegotowanej wody

PRZYGOTOWANIE:

W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć elastyczne ciasto. Podziel je na 15–20 identycznych kawałków, w zależności od wielkości patelni, na której będziesz je smażyć. Owiń kawałki folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce. Po 20-25 minutach rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Placki powinny być tak cienkie, jak to tylko możliwe. Możesz rozciągnąć je dodatkowo dłońmi.

Dobrze rozgrzej patelnię. Smaż na niej placki przez kilka sekund z każdej strony.


Połóż gotowe tortille na czystym dużym talerzu i natychmiast skrop je wodą, aby nie wyschły. Nie zapomnij przykryć ich folią spożywczą.

Teraz gdy tylko będziesz chciał ich użyć wystarczy, że przygotujesz swoje ulubione nadzienie, mięsne bądź warzywne. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!