Malinowo-czekoladowa pokusa bez pieczenia o niesamowitym smaku. Ten przepis doprowadził wszystkich gości do szaleństwa
Niesamowicie smaczne ciasto, które warto wypróbować. To zachwycające połączenie czekolady, malin, orzechów i twarogu pokocha każdy bez wyjątku!
Potrzebujesz:
Baza:
- 200 g herbatników maślanych
- 100 g mielonych orzechów włoskich lub orzechów laskowych
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 125 g masła lub margaryny
- 100 ml soku pomarańczowego
Nadzienie:
- 300 g mrożonych malin
- 150 ml wody
- 3-4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
2 nadzienie:
- 200 g mascarpone lub miękkiego twarogu
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 200 ml śmietany 30%
Polewa:
- 100 g czekolady
- 100 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Wymieszaj pokruszone biszkopty ze mielonymi orzechami i cukrem. Dodaj roztopione masło oraz sok, wymieszaj. Wyłóż masę na spód formy. Wstaw do lodówki.

Przygotuj pierwsze nadzienie: Maliny wymieszaj z cukrem i 100 ml wody, postaw na ogniu. W międzyczasie w misce wymieszaj skrobię z 50 ml wody, a gdy malinowa mieszanka zacznie wrzeć, dodaj skrobię.

Pozwól masie zgęstnieć, nie zapomnij cały czas mieszać. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Następnie ułóż przygotowaną mieszaninę na bazie z herbatników. Aby przygotować drugie nadzienie wymieszaj wszystkie składniki – możesz użyć trzepaczki. Posmaruj nim przyszłe ciasto.

Na koniec rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietaną. Polej wierzch deseru. Wstaw go do lodówki, a gdy polewa się zestali możesz podawać!

