Malinowo-czekoladowa pokusa bez pieczenia o niesamowitym smaku. Ten przepis doprowadził wszystkich gości do szaleństwa

Niesamowicie smaczne ciasto, które warto wypróbować. To zachwycające połączenie czekolady, malin, orzechów i twarogu pokocha każdy bez wyjątku!

Potrzebujesz:

Baza:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub orzechów laskowych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g masła lub margaryny
  • 100 ml soku pomarańczowego

Nadzienie:

  • 300 g mrożonych malin
  • 150 ml wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

2 nadzienie:

  • 200 g mascarpone lub miękkiego twarogu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30%

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 100 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

Wymieszaj pokruszone biszkopty ze mielonymi orzechami i cukrem. Dodaj roztopione masło oraz sok, wymieszaj. Wyłóż masę na spód formy. Wstaw do lodówki.

Przygotuj pierwsze nadzienie: Maliny wymieszaj z cukrem i 100 ml wody, postaw na ogniu. W międzyczasie w misce wymieszaj skrobię z 50 ml wody, a gdy malinowa mieszanka zacznie wrzeć, dodaj skrobię.

Pozwól masie zgęstnieć, nie zapomnij cały czas mieszać. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Następnie ułóż przygotowaną mieszaninę na bazie z herbatników. Aby przygotować drugie nadzienie wymieszaj wszystkie składniki – możesz użyć trzepaczki. Posmaruj nim przyszłe ciasto.

Na koniec rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietaną. Polej wierzch deseru. Wstaw go do lodówki, a gdy polewa się zestali możesz podawać!

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!