Cała rodzina pokocha to danie – Fantastyczne portugalskie ziemniaki: Ziemniaki jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze.
Pyszne ziemniaki po portugalsku według tego przepisu są niesamowicie smaczne. Chrupiąca skórka i ciągnący się ser to doskonałe połączenie. Szybki i sycący obiad czy kolacja. Cała rodzina pokocha to danie!
Potrzebujesz:
- 800 g ziemniaków
- pietruszka
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 100 g startej mozzarelli
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
- 100 g szynki
- 100 g żółtego sera
- olej do smażenia
Do obtoczenia:
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w garnku z osoloną wodą.
Odcedź i pozwól im ostygnąć. Następnie przeciśnij je przez praskę do ziemniaków, dodaj pokrojoną pietruszkę, skrobię kukurydzianą, mozzarellę, sól, pieprz i wymieszaj.
Włóż masę do lodówki na 15 minut. W międzyczasie roztrzep jajka, bułkę tartą wsyp do osobnej miski i do kolejnej mąkę. Wyjmij masę z lodówki i uformuj z niej mniejsze placki, nadziej je serem i szynką, przykryj drugą warstwę masy ziemniaczanej i uformuj w na kształt krokieta.
Jeśli masa przykleja się do rąk podczas formowania, nałóż niewielką ilość oleju na dłonie. Każdy kawałek obtocz w mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor.
Wszystko gotowe!