Przepis na powidła śliwkowe, które są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Bez wielogodzinnego gotowania, gdyż te są gotowe w zaledwie godzinę.

Gotowanie powideł śliwkowych kojarzy się z czasochłonnym przygotowaniem, wieloma godzinami spędzonymi w kuchni, dlatego poniżej przedstawiam przepis na powidła śliwkowe, które ograniczają czas przygotowań do godziny, a dodatkowo smakują obłędnie i są bardzo łatwe w przygotowaniu.

Potrzebujesz:

  • 2 kg śliwek
  • 2 łyżki octu
  • 500 g cukru (podzielone na porcje po 250g)
  • 4 łyżki rumu
  • 5 kawałków zmiażdżonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Śliwki należy dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Przekrojone śliwki przełóż do żaroodpornego, głębokiego naczynia, następnie skrop octem i włóż do rozgrzanego na 250°C piekarnika, piecz przez 20-25 minut. Śliwek nie mieszać podczas pieczenia. Po upływie odpowiedniego czasu wyjmij śliwki z piekarnika i zasyp pierwszą porcją cukru (250 g).

Wstaw śliwki do piekarnika i piecz je przez następne 15 minut. Po 15 minutach wyjmij śliwki i zasyp je resztą cukru, a następnie wstaw do piekarnika jeszcze na 10-15 minut. Wyjęte śliwki skropić rumem i dodać przyprawy.

Przygotuj blender i dokładnie zmiksuj śliwki na jednolitą masę, następnie przełóż ją do czystych słoików. Zadbaj o to, by brzegi słoików pozostały czyste. Słoiki dokładnie zakręć i odwróć, by znajdowały się dnem do góry.

Powidła śliwkowe przykryj kocem i pozostaw do wystygnięcia. Tak przygotowane dżemy są gotowe do spożycia po całkowitym ostygnięciu, idealnie pasują do ciast czy bułek.

error: Treść zabezpieczona !!