Znika szybciej niż tradycyjny schabowy: Oryginalna i pyszna przekąska na każdą okazję.
Niezapowiedziani goście i pusta lodówka – to scenariusz, który zna wielu ludzi. Sytuacja ta okazuje się nie lada wyzwaniem dla gospodarzy, którzy niejednokrotnie stają na głowie, by wymyślić danie proste, szybkie i smaczne.
Nierzadko górę biorą nerwy, co zrobić, aby nie wyjść na mało gościnnych i zaskoczyć gości umiejętnościami kulinarnymi? Sprawa – wbrew pozorom – okazuje się łatwiejsza niż może się to wydawać – wystarczy skorzystać z prostych i jednocześnie niebanalnych pomysłów.
Oto jedna z moich propozycji – danie na bazie kapusty, znika z talerza z prędkościom świata, a miny gości… bezcenne. Prosta w wykonaniu, smaczna i oryginalna przekąska na każdą okazję. Danie na bazie tortilli i kapusty – smakuje nawet tym, którzy nie darzą warzyw sympatią.
Warto także wykorzystać własne gusta smakowe i kreatywność, eksperymentując z nadzieniem, w którym może się znaleźć mięso, owoce, ser, a nawet słodki lub słony twarożek.
Potrzebne składniki (na formę o średnicy 20 cm):
- 600 g kapusty
- placek tortilli
- 4 jajka
- 2 pomidory
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1 cebula
- 100 ml słodkiego mleka
- 100 g kwaśnej śmietany
- odrobina oleju roślinnego
- sól, pieprz i świeże zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE
Na początku należy umyć dokładnie wszystkie warzywa, a następnie obrać je. Pomidory kroimy na plasterki, paprykę i cebulę na półpierścienie, kapustę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Skrapiamy olejem roślinnym patelnię i rozgrzewamy ją. Gdy olej jest już gotowy, podsmażamy na nim cebulę, paprykę i marchewkę na złocisty kolor, a następnie dorzucamy pokrojone wcześniej pomidory i dusimy wszystko razem przez kilka minut.
Po chwili dodajemy posiekaną kapustę i dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy jajka, przyprawy i świeże zioła, a po 5 minutach zdejmujemy patelnię z ognia, by warzywa mogły wystygnąć. Gdy farsz warzywny zostanie schłodzony, rozkładamy go równomiernie na placku tortilli i staramy się jak najdelikatniej zawinąć całość w rulon.
Przygotowujemy ostry nóż i kroimy rulony na kawałki (pamietając o tym, że ich szerokość nie powinna być większa niż wysokość naczynia użyta do zapiekania całego dania).
Kawałki tortilli wkładamy do naczynia wyłożonego pergaminem do pieczenia, a następnie przygotowujemy masę, w której warzywa będą zapiekane – mieszamy ze sobą mleko, śmietanę i jajka, by za chwilę zalać nimi ciasto. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Tortille pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego!