Przekąska, która sprawdzi się zarówno na szybką kolację, jak i na wszelkie uroczystości. Przepis.
Ta przekąska sprawdzi się na każdym przyjęciu.
Jest pyszna, szybka do zrobienia i znika w ekspresowym tempie z talerza. Chrupiąca tortilla w połączeniu z pysznym farszem z dodatkiem sera sprawdzi się na wielu rodzinnych uroczystościach oraz kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.
Składniki:
- 1 opakowanie tortilla placki
- 1 ogórek kiszony
- 1 słodka papryka (duża)
- 300 g szynki
- 2 sztuki cebuli
- 100 g twardego sera
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki keczupu
- 2 jajka
- 100 g majonezu lub śmietany
- olej do smażenia
- sól/ pieprz/zioła do smaku
Sposób wykonania:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Kiedy już lekko się zrumieni, dodaj 2 łyżki keczupu. Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z majonezem lub śmietaną. Dopraw wedle uznania. Warzywa (papryka słodka, ogórek kiszony) pokrój w drobną kostkę.
To samo zrób z szynką. Wszystkie składniki przełóż do większej miski i dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz układaj na plackach tortilli i ciasno zawijaj. Do naczynia wlej 2 łyżki mleka, dodaj jajka i wszystko roztrzep. Gotowy rulon z tortilli pokrój na mniejsze kawałeczki.