Jesteś na diecie i myślisz, że nie możesz sobie pozwolić na żaden deser. Koniecznie spróbuj tego przepisu na fit przekąskę.
Przedstawiony poniżej przepis nie zawiera w sobie mąki i cukru, przez co jest bezpieczny i można spokojnie spożywać go na redukcji. Bez obaw tym deserem można się delektować nawet w późnych godzinach nocnych. Ta słodka przekąska jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna.
Oddziel żółtka od białek do osobnych misek.
Białka ubij na sztywną białą pianę z 1 łyżeczką soku z cytryny i 40 gramami erytrytolu. Na koniec dodaj zmielone orzechy włoskie i dokładnie wymieszaj z masą białkową.
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie narysuj na nim dwa okręgi o średnicy około 18 cm. Na obrysowane koła wyłóż równomiernie masę białkową. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.
W czasie pieczenia przełóż żółtka do garnka, dodaj śmietankę i 40 gramów erytrytolu. Następnie dodaj dwie łyżeczki soku z cytryny i szczyptę wanilii. Postaw garnek na kuchence i mieszaj trzepaczką, aż masa zgęstnieje.