Jesteś na diecie i myślisz, że nie możesz sobie pozwolić na żaden deser. Koniecznie spróbuj tego przepisu na fit przekąskę.

Przepis na przepyszny i dietetyczny deser, dzięki któremu nie przytyjesz.

Przedstawiony poniżej przepis nie zawiera w sobie mąki i cukru, przez co jest bezpieczny i można spokojnie spożywać go na redukcji. Bez obaw tym deserem można się delektować nawet w późnych godzinach nocnych. Ta słodka przekąska jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna.

Składniki:

  • 100 g masła
  • szczypta wanilii
  • 4 jajka
  • 40 g + 40 g erytrytolu (zamiennik cukru)
  • 1 łyżeczka + 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g orzechów włoskich
  • 200 ml bitej śmietanki
  •  starta czekolada (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek do osobnych misek.

Białka ubij na sztywną białą pianę z 1 łyżeczką soku z cytryny i 40 gramami erytrytolu. Na koniec dodaj zmielone orzechy włoskie i dokładnie wymieszaj z masą białkową.

Rozgrzej piekarnik do 170°C.

Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie narysuj na nim dwa okręgi o średnicy około 18 cm. Na obrysowane koła wyłóż równomiernie masę białkową. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.

W czasie pieczenia przełóż żółtka do garnka, dodaj śmietankę i 40 gramów erytrytolu. Następnie dodaj dwie łyżeczki soku z cytryny i szczyptę wanilii. Postaw garnek na kuchence i mieszaj trzepaczką, aż masa zgęstnieje.

Zmiękczone masło ubij, przykryj i ostudź. Z piekarnika wyjmij ciasto i poczekaj, aż się ostudzi, następnie wyłóż na jedną część krem i przykryj drugą połową ciasta. Wierzch ciasta polej śmietanką. Wierzch ciasta możesz udekorować posypką czekoladową lub inną, w zależności od upodobań. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!