Wszystko jest w niej dobre: od bogatej kombinacji przypraw po ilość samego dania. Z jednego kilograma mielonego mięsa (zwykle mieszanki wieprzowiny i wołowiny) uzyskuje wiele klopsików i pełną patelnię pysznego sosu.
Wymieszaj oba rodzaje mielonego mięsa z drobno posiekanymi ziołami, jajkami i połową cebuli, startej lub mielonej i bułką tartą. Z mielonego mięsa uformuj klopsiki i usmaż je na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią, i połóż je w osobnej misce.
Drobno posiekaj pozostałą cebulę i usmaż na tej samej patelni z cukrem, aby ją skarmelizować. Dodaj ocet winny, wymieszaj i wyłącz kuchenkę.
Przygotuj 1 litr bulionu (lepiej jest użyć naturalnego, ale kostka bulionowa będzie również odpowiednia). Zagotuj, dodaj tkemali, sól, pieprz, liść laurowy i resztę przypraw, gotuj przez 35 minut. Następnie dodaj rodzynki i zredukuj ciepło do minimum.
W tym czasie z chleba przygotuj grzanki, podsmażając pokrojony w kostkę chlebek na maśle i i dodaj do bulionu. Dodaj klopsiki do powstałego sosu i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, gdy tylko sos zacznie się gotować, przykryj i odstaw na 10 minut.