A sekret tego efektu leży w jednym składniku: Puszysty i delikatny biszkopt jakiego jeszcze nie jadłaś.

Puszysty i delikatny, a jaki pyszny! Biszkopt – podstawa dziesiątek przepisów na ciasta i wypieki. Dziś podzielę się z Wami małą sztuczką, dzięki której otrzymasz naprawdę wspaniałe, puszyste i pachnące wypieki.

Sekret tego efektu leży w jednym składniku – gazowanej lemoniadzie. Z powodu pęcherzyków gazu ciasto rośnie jeszcze bardziej. Nawet niedoświadczona gospodyni będzie w stanie zaskoczyć krewnych niesamowitymi wypiekami!

Składniki

  • Jajko – 4 sztuki
  • Cukier – 1,5 szklanki
  • Cukier waniliowy – 10 g
  • Lemoniada – 1 szklanka
  • Olej słonecznikowy – 1 szklanka
  • Mąka pszenna – 3 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 10 g

Przygotowanie:

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubij jajka ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. Kontynuując ubijanie, wlej strumień oleju słonecznikowego, a następnie lemoniadę. Dodaj mąkę porcjami. Wlej ciasto na blaszkę do pieczenia (z wysokimi bokami), wcześniej posmarowaną olejem.

Umieść biszkopt w piekarniku na 40 minut, i piecz w temperaturze 180 stopni. Drewnianym szpikulcem sprawdzaj gotowości wypieku. Po tym czasie pozostaw blachę we wyłączonym piekarniku na kolejne 20 minut. Następnie wyjmij formę i natychmiast wyciągnij z niej ciasto.

Gotowy biszkopt możesz posmarować np. ulubionym kremem bądź dżemem i udekorować według uznania świeżymi owocami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!