Sekret tego efektu leży w jednym składniku – gazowanej lemoniadzie. Z powodu pęcherzyków gazu ciasto rośnie jeszcze bardziej. Nawet niedoświadczona gospodyni będzie w stanie zaskoczyć krewnych niesamowitymi wypiekami!
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubij jajka ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. Kontynuując ubijanie, wlej strumień oleju słonecznikowego, a następnie lemoniadę. Dodaj mąkę porcjami. Wlej ciasto na blaszkę do pieczenia (z wysokimi bokami), wcześniej posmarowaną olejem.
Umieść biszkopt w piekarniku na 40 minut, i piecz w temperaturze 180 stopni. Drewnianym szpikulcem sprawdzaj gotowości wypieku. Po tym czasie pozostaw blachę we wyłączonym piekarniku na kolejne 20 minut. Następnie wyjmij formę i natychmiast wyciągnij z niej ciasto.