Jak zrobić anielsko puszyste pierniczki na blasze: Marmolada i odpowiedni proszek do pieczenia zapewniają bosko delikatny i aromatyczny smak

Masz ochotę na dobry i sprawdzony deser, ale nie masz zbyt wiele czasu na jego przygotowanie?

Bezpiecznym zakładem jest kubek puszystego piernika na blasze do pieczenia. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jeśli skorzystasz z naszych wskazówek, będzie smakować bosko.

Co jest potrzebne do zrobienia najbardziej elastycznego piernika?

Co jest takiego wspaniałego w piernikowym ciastku? Nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych , żadnych specjalnych składników ani żadnego specjalnego sprzętu kuchennego, aby go przygotować . Krótko mówiąc, praktycznie każdy poradzi sobie z tym deserem bez przesady. Niemal każdy lubi też puszysty, pachnący piernik. Jest to więc idealna marka. A co trzeba przygotować? Wspólne surowce.

Mąka, jajka, cukier, tłuszcz, kakao, przyprawy i środek spulchniający są zawarte w cieście . Bardzo ważne są dwa ostatnie elementy. Przyprawy piernikowe nadadzą ciastu wspaniałego smaku i aromatu, a odpowiedni środek spulchniający zapobiegnie niepożądanym „posmakom”. Dlatego zalecamy stosowanie proszku do pieczenia niezawierającego fosforanów. Deser smakuje z nim lepiej. Przy zwykłym „pierdnięciu” można czasami poczuć na języku coś w rodzaju żelaznego smaku po spróbowaniu. Soda oczyszczona jest również alternatywnym środkiem spulchniającym.

Jeśli chodzi o przyprawę do pierników, mieszankę można znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym i różnych marek. Lub możesz łatwo wymieszać własne przyprawy do pierników . Podstawą jest zazwyczaj cynamon, kardamon, imbir, goździki, anyż gwiazdkowaty i gałka muszkatołowa.

Jak zapewnić puszysty piernik

Jeśli nie chcesz nieestetycznego i chrupiącego puddingu, musisz mieć wszystkie składniki w tej samej temperaturze. Nie zapomnij więc wypoziomować ich na blacie co najmniej pół godziny wcześniej, dotyczy to również jajek i mleka. Puder spulchniający zapewnia pęcznienie i sprężystość wylewanego ciasta piernikowego . Musisz jednak wiedzieć, jak obchodzić się z proszkiem do pieczenia.

Może się zdarzyć, że ciasto się zgniecie i zamiast puszystego deseru będzie czekał sztywny naleśnik. Właściwe procedury nakazują, aby proszek do pieczenia dodawać do składników sypkich z odrobiną mąki , najlepiej pod koniec przygotowania . Jeśli będziesz czekać zbyt długo lub dodasz proszek do płynnych składników, może on zacząć rosnąć, zanim będzie to konieczne, co zrujnuje Twoją pracę.

Jak upiec szybki piernik

Szybki piernik, czyli idealnie w kubku. Nie używasz wagi, tylko kubki 250 ml. Do przygotowania szybkiego i puszystego piernika potrzebne będą: 1 szklanka mąki pszennej, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka oleju, 2 jajka, 1 czubata łyżka holenderskiego kakao, 2 łyżki mleka, 1 proszek do pieczenia pierników (lub zwykły proszek do pieczenia i dodatkowo 1 łyżeczka przyprawy do pierników) i 1 łyżeczka przyprawy do pierników. Cukier puder do posypania.

Jak to zrobić? Przygotuj głęboką blachę (25 x 40 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wszystkie sypkie składniki ciasta wlać do miski, dobrze wymieszać, dodać olej, jajko i mleko i dobrze wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę, równomiernie rozprowadzić i piec około 40 minut.

Kiedy uznasz, że piernik jest gotowy, wbij go w środek wykałaczką, a jeśli po wyciągnięciu jest suchy, można go wyjąć z piekarnika. Pozostaw piernik do ostygnięcia i możesz posypać cukrem pudrem. Ale można też spróbować anielsko puszystych pierników, pachnących dżemem i cynamonem .

error: Treść zabezpieczona !!