Pyszna sałatka „Panna Młoda” – Delikatny i bardzo przyjemny smak. Nie jadłaś jeszcze tak dobrej

Ta poniższa sałatka potrafi mile zaskoczyć swoim smakiem. Często gości na rodzinnych stołach podczas świąt.

Jednak dlaczego nadano jej nazwę „Panna Młoda„? Jeśli zostanie ona przyrządzona zgodnie z poniższym przepisem, na zewnątrz będzie podobna do wyglądu białej sukni ślubnej. Smak tej sałatki jest delikatny dlatego, że nie posiada w swoim składzie żadnych ostrych przypraw, a nawet pieprzu!

Potrzebne składniki:

  • 4 jaja,
  • 300g piersi z kurczaka (najlepiej, żeby była wędzona, ale można także kupić gotowany filet),
  • 2 sporej wielkości ziemniaki,
  • 2 śmietankowe topione serki,
  • cebula marynowana,
  • majonez.

Przygotowanie:

Kroimy mięso na niewielkie kawałki. Ścieramy na tarce o grubych okach ziemniaki, a na małych okach – ser i ugotowane jajka (najlepiej jest osobno zetrzeć żółtka i białka).

Cebula powinna być marynowana, ale jeśli nie posiadamy takiej, możemy dodać surową, ale za to bardzo drobno pokrojoną. Jest to sałatka, którą układamy warstwami, a każdą z nich lekko smarujemy majonezem.

Ułożenie na być od dołu następujące: pierś z kurczaka wędzona/filet z kurczaka – cebula marynowana/drobno posiekana cebula surowa – tarte ziemniaki – starte żółtka – stopiony ser – starte białka. Ta sałatka, tak samo jak większość warstwowych sałatek, smakuje jeszcze bardziej następnego dnia.

Warto więc przyrządzić ją z lekkim wyprzedzeniem. Można przechowywać ją w chłodziarce nie dłużej niż 5 dni.

error: Treść zabezpieczona !!