Gdy tylko wystawię je na stół znika w kilka chwil: Przepis na kruche roladki.

Delikatne, zwiewne roladki o kremowej nucie nie pozostawią nikogo obojętnym. Ich szczególny urok polega na tym, że nie tylko łatwo je przygotować, ale są również wyśmienite. Ten przepis od dawna jest sprzedawany moim znajomym!

Niezrównane wypieki do herbaty: chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i z mnóstwem pysznych dodatków… Chociaż te roladki mają jedną wadę: za szybko znikają z talerza!

KRUCHE ROLADKI

SKŁADNIKI CIASTA

  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 250 g masła
  • 0,5 łyżeczki sody
  • mąka

SKŁADNIKI NADZIENIA

  • mak
  • orzechy włoskie
  • cukier

PRZYGOTOWANIE

Najpierw wsyp do miski 2 łyżki mąki i schłodzone masło. Następnie możesz rękami ugniatać masło z mąką.

Do powstałej masy dodaj sodę i śmietanę, wymieszaj i dodaj tyle mąki, by powstało ciasto o takiej samej konsystencji jak na knedle. Zwiń i wstaw do lodówki na 30 minut. Przygotuj nadzienie makowe. Aby to zrobić, zmiel mak w młynku do kawy, napełnij go niewielką ilością gorącej wody, pozwól mu się parzyć przez 10 minut.

Dodaj cukier do smaku i wymieszaj. Aby przygotować nadzienie orzechowe, należy wymieszać posiekane orzechy włoskie z cukrem. Do miażdżenia orzechów używam wałka do ciasta. To przyspiesza i uwalnia więcej cennego masła orzechowego. Wyjmij ciasto z lodówki, ubij i cienko rozwałkuj (około 1 mm grubości). Pokrój warstwę na trójkąty.

Rozłóż nadzienie i zwiń roladki.

Piecz roladki przez 15 minut na blasze w piekarniku w 180 stopniach. Staraj się doglądać, aby nie były przesuszone! Gotowe roladki posyp cukrem pudrem. Idealne nadzienie do roladek – konfitura owocowo-jagodowa lub malinowa, posiekane suszone owoce, mielony cynamon z twarogiem… W zasadzie nadziewaj tym, czego dusza zapragnie!

Smakołyk dla Ciebie i Twoich bliskich, przy okazji, nie zapomnij podzielić się z nimi przepisem!

error: Treść zabezpieczona !!