Niezrównane wypieki do herbaty: chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i z mnóstwem pysznych dodatków… Chociaż te roladki mają jedną wadę: za szybko znikają z talerza!
Najpierw wsyp do miski 2 łyżki mąki i schłodzone masło. Następnie możesz rękami ugniatać masło z mąką.
Do powstałej masy dodaj sodę i śmietanę, wymieszaj i dodaj tyle mąki, by powstało ciasto o takiej samej konsystencji jak na knedle. Zwiń i wstaw do lodówki na 30 minut. Przygotuj nadzienie makowe. Aby to zrobić, zmiel mak w młynku do kawy, napełnij go niewielką ilością gorącej wody, pozwól mu się parzyć przez 10 minut.
Dodaj cukier do smaku i wymieszaj. Aby przygotować nadzienie orzechowe, należy wymieszać posiekane orzechy włoskie z cukrem. Do miażdżenia orzechów używam wałka do ciasta. To przyspiesza i uwalnia więcej cennego masła orzechowego. Wyjmij ciasto z lodówki, ubij i cienko rozwałkuj (około 1 mm grubości). Pokrój warstwę na trójkąty.
Rozłóż nadzienie i zwiń roladki.
Piecz roladki przez 15 minut na blasze w piekarniku w 180 stopniach. Staraj się doglądać, aby nie były przesuszone! Gotowe roladki posyp cukrem pudrem. Idealne nadzienie do roladek – konfitura owocowo-jagodowa lub malinowa, posiekane suszone owoce, mielony cynamon z twarogiem… W zasadzie nadziewaj tym, czego dusza zapragnie!