Wystarczy kilka minut aby przygotować to pyszne ciasto kefirowe. Oto przepis. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.
Ciasto przygotowywane na bazie kefiru nie dość, że smakuje każdemu to jeszcze nikt nie powinien mieć problemu z jego wykonaniem, ponieważ jest na tyle proste w przygotowaniu.
Idealnie pasuje ono na deser do popołudniowej kawy czy też herbaty w gronie najbliższych. Świetnie również nadaje się, kiedy niebawem mają zjawić się niespodziewani goście.
Składniki na ciasto:
- 120 g masła,
- 250 g cukru kryształu,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 150 ml kefiru,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli.
Składniki na lukier:
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 60 ml mleka.
Sposób przygotowania:
Formę do pieczenia dokładnie wysmarować masłem lub wyłożyć ją pergaminem. W misce umieścić miękkie masło wraz z cukrem i całość miksować około 2 minut. Następnie wbić całe jajka oraz wsypać ekstrakt waniliowy.
Całość ponownie ubijać ok. 2 minuty. Do osobnej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodać jeszcze sól. Wymieszać suche składniki do połączenia się.
Kefir dodać natomiast do płynnych składników i chwilę ubijać. Partiami wsypywać mąkę z dodatkami. Gotową masę umieścić w blaszce do pieczenia. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.