Wymieszaj, wlej do foremki i do piekarnika – Pyszne ciasto dwukolorowe w kilka chwil. Dla niespodziewanych gości

To przepyszne dwukolorowe ciasto idealnie nadaje się do kawy.

Jest smaczne jak i bardzo proste w wykonaniu. Świetnie wygląda i długo utrzymuje świeżość.

Potrzebne składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 350 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • wanilia do smaku
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • masło
  • forma o średnicy 26-28cm

Sposób przygotowania:

W misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy olej i mleko. Do uzyskanej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy.

Ciasto dzielimy na dwie części w dowolnej proporcji. Do jednej części dodajemy kakao z wodą, a do drugiej jeśli chcemy możemy dodać wanilię.

Mieszamy z osobna dwie części. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na środek formy umieszczamy szklankę.

Następnie wlewamy jednocześnie jedną i drugą masę z dwóch stron. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, umieszczamy masę i pieczemy przez 40 min.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!