Najlepszy przepis: Już nie kupuje pierogów, odkąd odkryłam te knedle w kilka minut.
Kiedy spróbujesz tego przepisu, nigdy nie kupisz już pierogów w sklepie.
Nagle przekonasz się, że ich przygotowanie jest proste, a efekt doskonały. Wszystko, co musisz zrobić, to mieć odpowiednie składniki, które oczywiście większość z nas ma w domu.
Składniki:
- 4 bułki
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 8 łyżeczek mąki
- 1 łyżeczka soli
A potem tylko 4 klasyczne kubki i trochę masła. Dzięki temu możesz zrobić wszystko bez opuszczania domu i stać w długich kolejkach.
Przygotowanie:
Co powiesz na knedle w szklankach? To nie jest skomplikowane. Najpierw pokrój bułki w kostkę. Namocz je w mleku.
W międzyczasie oddziel żółtka od białek. Mieszając żółtka z pozostałymi składnikami, białka odstawiamy na bok – do osobnej miski. Dodaj namoczone bułeczki do mieszanki z żółtkami i delikatnie wymieszaj.
Teraz bierzesz blender kuchenny i zacznij ubijać pianę z białek, które powinny być wystarczająco sztywne i mocne. Gdy osiągniesz tę konsystencję, ostrożnie wymieszaj z mieszanką żółtkową. Podstawa do knedli w szklankach jest gotowa.
Teraz przygotuj szklanki i wysmaruj je masłem. Następnie wkładasz do nich bułeczki i zalewasz je mieszaniną. Szklanki wkładasz do garnka, zalewasz wodą, przykrywasz pokrywką i zacznij gotować. Czas gotowania to około 25 minut.
Następnie łyżką wyciągnij knedle ze szklanki, pokrój i podawaj. Krótko mówiąc, knedle to uniwersalny dodatek do obiadu lub podwieczorek. Oprócz metody na szklanki można je również ugotować w wodzie, wystarczy zrobić z nich kulki i po prostu włożyć je do wody.