Lepiej zrób ich więcej – Pyszne naleśniki bez mąki – Zaskoczę Cię przepisem. Takie mogę jeść codziennie.

Znasz osobę, która nie lubi jeść naleśników? Bo ja na pewno nie! Te smakowite danie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację.

Czasem jednak zdarza się tak, że masz ochotę na naleśniki, a skończyła ci się w domu mąka! Zaproponuję ci dzisiaj wyjście z takiej sytuacji i pokażę przepis na naleśniki z twarogowym nadzieniem bez użycia tego składnika. Mogę się założyć, że nie poczujesz różnicy w smaku. Przepis zakłada, że zrobimy z niego około 25 naleśników.

Składniki na naleśniki:

  • 6 jaj kurzych
  • pół litra mleka
  • 6 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • łyżka oleju roślinnego

Składniki na nadzienie:

  • 300 gram twarogu
  • masło
  • śmietana
  • cukier

Sposób wykonania:

Do średniej wielkości miski wbij 5 jajek, następnie dodaj odrobinę cukru, całość wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj 6 łyżek skrobi i mieszaj do zniknięcia wszystkich grudek. Następnie dolej pół litra mleka oraz łyżkę oleju ze słonecznika. Ciasto odstaw na 15 minut.

Weź patelnię, wstaw ją na palnik i wlej olej. Naleśniki smaż tylko z jednej strony, nie przekręcaj ich! To ciasto jest dość rzadkie, więc łatwo będzie zniszczyć nasze placuszki. Ugnieć twarożek wraz z cukrem lub utrzyj go na tarce. Powinien mieć zbitą i delikatną konsystencję.

Usmażone naleśniki posmaruj twarogiem i zwiń w dowolny sposób. Przygotuj naczynie żaroodporne i lekko wysmaruj je olejem. Zwinięte naleśniki połóż w naczyniu i posmaruj je śmietaną połączoną z płynnym masełkiem.

Całość wstaw do piekarnika na jakieś 10 minut, a temperaturę ustaw na 180 stopni. Po minionym czasie możesz wyjąć naleśniki i podać je domownikom. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!