Pyszne ziemniaczki z rękawa w złocistej skórce – Wychodzą zawsze chrupiące. Idealne na rodzinny obiad
Puree ziemniaczane, ziemniaki w mundurkach, smażone, pieczone czy też w postaci frytek – ziemniaki są nieodłącznym elementem wszelakich dań, które są smaczne i pożywne.
Masz ochotę na coś nowego? Poznaj przepis na ziemniaki w rękawie!
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz i przyprawa do ziemniaków
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i obierz. Młode ziemniaki możesz upiec bez obierania. Pokrój ziemniaki na ćwiartki. W kilku miejscach nakłuj ziemniaki patyczkiem do szaszłyków.

Posiekaj drobno pietruszkę, przeciśnij czosnek przez praskę. W miseczce przygotuj marynatę: wlej oliwę, dodaj czosnek, musztardę, posiekaną pietruszkę, przyprawy. Następnie zanurz ziemniaki i dokładnie pokryj je marynatą.

Tak przygotowane ziemniaczki włóż do rękawa i zrób w nim kilka nacięć. Woreczek połóż na blasze i piecz w 180-200 stopniach przez 40-60 minut.
