Pyszne ziemniaczki z rękawa w złocistej skórce – Wychodzą zawsze chrupiące. Idealne na rodzinny obiad

Puree ziemniaczane, ziemniaki w mundurkach, smażone, pieczone czy też w postaci frytek – ziemniaki są nieodłącznym elementem wszelakich dań, które są smaczne i pożywne.

Masz ochotę na coś nowego? Poznaj przepis na ziemniaki w rękawie!

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz i przyprawa do ziemniaków
  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i obierz. Młode ziemniaki możesz upiec bez obierania. Pokrój ziemniaki na ćwiartki. W kilku miejscach nakłuj ziemniaki patyczkiem do szaszłyków.

Posiekaj drobno pietruszkę, przeciśnij czosnek przez praskę. W miseczce przygotuj marynatę: wlej oliwę, dodaj czosnek, musztardę, posiekaną pietruszkę, przyprawy. Następnie zanurz ziemniaki i dokładnie pokryj je marynatą.

Tak przygotowane ziemniaczki włóż do rękawa i zrób w nim kilka nacięć. Woreczek połóż na blasze i piecz w 180-200 stopniach przez 40-60 minut.

Jeśli zależy Ci na uzyskaniu złotej skórki, to 10 minut przed zakończeniem pieczenia przetnij górną część rękawa i ustaw piekarnik na tryb grillowania. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!