Oto przepis na najlepszy deser, jaki próbowałam. Lepszy niż lody. Zasmakuje absolutnie każdemu.

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie wiesz, na co się zdecydować?

W takiej sytuacji warto postawić na smakowite, klasyczne połączenie czekolady i śmietanki w postaci niebiańsko puszystego ciasta. Gdy je zrobisz, rodzina z pewnością poprosi o drugą porcję!

Do przygotowania tego nieziemskiego smakołyku wystarczą składniki, które większość z nas ma już w swojej kuchni. Są to:

  • do ciasta– 125g mąki pszennej- 125g cukru pudru- 5 jajek- 25g kakao- 40 ml wody- łyżka cukru wanilinowego- szczypta soli
  • do nadzienia– 100ml mleka- 400g śmietany o zawartości 30% tłuszczu- 75g miodu- 125g białej czekolady- łyżka cukru wanilinowego- 10g żelatyny- 50 ml wody
  • na polewę– 80g śmietany o zawartości 30% tłuszczu- 80g gorzkiej czekolady

Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu.

W tym celu należy dokładnie wymiksować jajka z cukrem (ok. 10 minut na wysokich obrotach) aż do utworzenia piany. Następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz sól i delikatnie mieszamy.

Po tym w osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao – dodajemy składniki do miski z pianą powoli, mieszając lekko. Na koniec mieszamy wodę z dwoma łyżeczkami ciasta, wlewamy do całości i ponownie dokładnie, lecz bardzo delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (można posmarować go także odrobiną masła) blachę. Masę należy piec w rozgrzanym do 180 stopni C. piekarniku przez ok. 15 minut.

Po wyjęciu upieczonego już ciasta należy przekroić je na pół – dzięki temu otrzymamy spód i górną warstwę, którą później przełożymy kremem.

Następnie przystępujemy do przygotowania kremu.

Mieszamy żelatynę z wodą i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Następnie do miski dodajemy śmietanę oraz cukier wanilinowy – składniki te ubijamy na gęstą pianę. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy do lodówki.

W międzyczasie podgrzewamy w garnku mleko, nie doprowadzając do wrzenia. Mleko dodajemy następnie do pokruszonych wcześniej kawałków białej czekolady oraz miodu i mieszamy, by uzyskać gładką masę.

Teraz należy podgrzać przygotowaną wcześniej żelatynę (do uzyskania jednorodnej konsystencji). Łączymy ją z pozostałymi składnikami, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym łączymy miksturę z wcześniej ubitą śmietaną z cukrem wanilinowym.

Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na jednej połowie biszkoptu. Następnie delikatnie umieszczamy na górze drugi kawałek ciasta.

Całości dopełni pyszna polewa. Aby ją przygotować, wystarczy podgrzać śmietanę, polać nią pokruszoną wcześniej czekoladę i wymieszać. Ciasto z polewą warto zostawić do ostygnięcia na ok. 6 godzin w lodówce.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!