Pyszny orzechowiec -Prosty w wykonaniu i smaczny. Zakochacie się w tym cieście
Orzechowiec – idealne ciasto na niedzielny deser
Dzisiaj zapraszamy do zapoznania się z przepisem na bardzo efektowne, ale też nieskomplikowane ciasto. Będzie to świetny dodatek do kawy i herbaty. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a składniki z łatwością znajdziemy w pobliskim supermarkecie.
Twoi goście i domownicy będę z pewnością zachwyceni ciastem z orzechami. Co potrzeba do jego wykonania?
Składniki na ciasto
- jajka (2 sztuki)
- biały cukier (80 g)
- olej (50 ml)
- biszkopty (100 g)
- orzeszki ziemne (100 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
Składniki na krem
- żółtka jajek (3 sztuki)
- biały cukier (5 łyżek)
- budyń waniliowy (2 opakowania)
- mleko (700 ml)
- masło (100 g)
- śmietanka 30% (300 ml)
- czekolada do dekoracji
Przygotowanie orzechowca
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Weź dwie miski. Do jednej wrzuć żółtka, a do drugiej białka. Do żółtek dodaj połowę cukru i połącz je ze sobą.
Dodaj następnie olej, proszek do pieczenia, orzechy i pokruszone biszkopty. Do drugiej miski wrzuć resztę cukru i ubij razem z białkami. Przelej masę z żółtkami do białek i wymieszaj na gładkie ciasto.
Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 40×28 cm i wyłóż ją pergaminem.
Wlej do niej całą zawartość miski i rozprowadź równomiernie ciasto. Włóż blachę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Wyjmij ciasto, poczekaj, aż przestygnie i przekrój je na dwie części.

W celu przygotowaniu kremu należy zagotować 500 ml mleka w rondelku.
Pozostałe 200 ml mleka mieszamy razem z proszkiem budyniowym oraz żółtkami i cukrem. W czasie gotowania się mleka dodajemy do niego przygotowaną masę i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty i gładki krem. Masło roztapiamy i dodajemy je do masy budyniowej stopniowo po jednej łyżce nie przestając mieszać.
Przestudzoną, ale nie całkiem zimną masę wykładamy na jedną połowę ciasta i przykrywany drugą połową. Następnie ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Można dodać do niej także cukier waniliowy jeżeli ma być słodsza.