Rogale z kwaśną śmietaną z nadzieniem jabłkowym: Najlepsze ciasto pod słońcem.
Znakomity przepis, którego zdecydowanie warto spróbować.
Rogaliki są bardzo miękkie i jeśli masz teraz jabłka w domu, jest to zdecydowanie najlepszy sposób na ich użycie. Smakowało nam się również nadzienie z dżemem, makiem i orzechami włoskimi. Do odmierzenia składników użyj szklanki o pojemności 200 ml.

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mąki półgrubej
- 1 szklanka letniego mleka
- 125 g roztopionego masła
- skórka z cytryny z 1 cytryny
- 1 kostka (świeżych) drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru kryształowego
- 3 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany
Nadzienia:
Nadzienie jabłkowe:
- 4-5 jabłek, cukru i cynamonu
Nadzienie orzechowe:
- Orzechy mielone, cukier, 1-2 łyżki mleka
- Możesz też spróbować nadzienia serowego, makowego lub dżemowego
Do pieczenia:
- 2 żółtka + 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól, jajka, śmietanę, startą skórkę z cytryny.

Wrzuć 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki do letniego mleka i zmiażdż drożdże. Do mąki dodajemy kwaśne drożdże oraz roztopione masło.

Wykonamy ręcznie gładkie ciasto, które jest lepkie. Mieszać przez co najmniej 10 minut, odstawić do ciepłego miejsca. W międzyczasie przygotujemy nadzienia: jabłka zetrzyj na tarce, wymieszaj z cukrem i cynamonem. Orzechy zalać gorącym mlekiem, dodać cukier. To samo robimy z nadzieniem makowym.

Ciasto układamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 8 części. Następnie dzielimy go na mniejsze bochenki, z których robimy 3-4 mniejsze bochenki. Zwiń każdy bochenek w okrąg. Zrób nacięcie lub nóż w górnej połowie ciasta. Na dole nakładamy nadzienie.