Rogale z kwaśną śmietaną z nadzieniem jabłkowym: Najlepsze ciasto pod słońcem.

Znakomity przepis, którego zdecydowanie warto spróbować.

Rogaliki są bardzo miękkie i jeśli masz teraz jabłka w domu, jest to zdecydowanie najlepszy sposób na ich użycie. Smakowało nam się również nadzienie z dżemem, makiem i orzechami włoskimi. Do odmierzenia składników użyj szklanki o pojemności 200 ml.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • skórka z cytryny z 1 cytryny
  • 1 kostka (świeżych) drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru kryształowego
  • 3 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Nadzienia:

Nadzienie jabłkowe:

  • 4-5  jabłek, cukru i cynamonu

Nadzienie orzechowe:

  • Orzechy mielone, cukier, 1-2 łyżki mleka
  • Możesz też spróbować nadzienia serowego, makowego lub dżemowego

Do pieczenia:

  • 2 żółtka + 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól, jajka, śmietanę, startą skórkę z cytryny.

Wrzuć 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki do letniego mleka i zmiażdż drożdże. Do mąki dodajemy kwaśne drożdże oraz roztopione masło.

Wykonamy ręcznie gładkie ciasto, które jest lepkie. Mieszać przez co najmniej 10 minut, odstawić do ciepłego miejsca. W międzyczasie przygotujemy nadzienia: jabłka zetrzyj na tarce, wymieszaj z cukrem i cynamonem. Orzechy zalać gorącym mlekiem, dodać cukier. To samo robimy z nadzieniem makowym.

Ciasto układamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 8 części. Następnie dzielimy go na mniejsze bochenki, z których robimy 3-4 mniejsze bochenki. Zwiń każdy bochenek w okrąg. Zrób nacięcie lub nóż w górnej połowie ciasta. Na dole nakładamy nadzienie.

Łyżką wycisnąć sok z jabłek, aby nie zabrakło ich podczas pieczenia. Zwiń, złóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka wymieszać z mlekiem, ubić i natrzeć rogale. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz przez 20-25 minut na złoty kolor. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!