Kupiłam tylko mięso mielone, boczek, ser, zioła i zrobiłam w te święta tą roladę. Cała rodzina oszalała na jej punkcie.
Wypróbuj ten przepis, gdy tylko chcesz przygotować coś wyjątkowego! Smaczna i aromatyczna mięsna rolada to prawdziwy przysmak, który z pewnością rozpieści zmysły Twoich gości.

Potrzebujesz:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżka suszonych ziół do smaku
- 1 jajko
- 20 g bułki tartej
- 30 g mleka
- 200 g pokrojonego w plasterki sera
- 250 g szynki
- 2 duże cebule
- 300 g wędzonego boczku w plastrach

Przygotowanie:
Mięso mielone włóż do miski, dopraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, ulubionymi ziołami do smaku, dodaj jajka, bułkę tartą i zalej mlekiem.

Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez 1 godzinę. Następnie na blacie rozłóż długi i dość szeroki kawałek folii spożywczej, a na nim rozprowadź mieszankę mielonego mięsa na warstwą o grubości ok. 1 cm i w kształcie prostokąta o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Przykryj mięso plastrami sera, szynką i smażoną cebulą.

Roladę zwiń i dobrze dociśnij brzegi.

Boczek ułóż na kolejnym kawałku folii spożywczej w formie jak na zdjęciu poniżej. Zawiń roladę w boczek, a następnie w folię spożywczą.


Przenieś roladę mięsną na srebrną folię i zawiń w nią danie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez około 50 minut.

Następnie odwiń folię i piecz przez kolejne 10-15 minut, aby boczek się pięknie zarumienił.
