Gotowana rolada waflowa z karmelem i zapachem kawy: Nie wiedziałam, że to takie proste.

Znakomita rolada waflowa z kokosem, której nie trzeba piec, a jej przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe.

Składniki:

  • 1 arkusz waflowy

Wypełnienie nr 1:

  • 100 g cukru
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 200 g mielonych herbatników

Wypełnienie nr 2:

  • 100 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 100 g masła
  • 100 g mleka w proszku
  • 100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Najpierw umieść opłatek między dwoma mokrymi ręcznikami. Pozostaw tak owinięte na 30 minut, aby zmiękły. Do garnka wsypać cukier i ugotować z niego karmel cały czas mieszając. Dodaj wodę i kawę i dokładnie wymieszaj, aby połączyć oba składniki. Następnie wlać zmielone herbatniki i wyrobić zwartą masę. Nałożyć na zmiękczony wafelek i równomiernie rozprowadzić.

Teraz przygotujemy drugie nadzienie. Do garnka ponownie wsyp cukier, wlej wodę i dodaj masło. Stawiamy na kuchence na umiarkowanym ogniu i ciągle mieszając dodajemy mleko w proszku. Na koniec dokładnie wymieszać kokos z powstałą masą. Rozłóż warstwę kokosową równomiernie na warstwie karmelowej i ostrożnie zwiń wafel.

Roladę zawinąć w papier do pieczenia i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Następnie pokroić i podawać.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!