Pyszne roladki z piersi z kurczaka- Prawdziwe odkrycie kulinarne. Niezwykle smaczne
Przez wiele lat utrzymywałam w najskrytszej tajemnicy przepis na najwspanialsze danie na świecie!
Teraz postanowiłam zdradzić mój sekret aby każdy mógł spróbować cudownych, przepysznych i bardzo soczystych roladek z filetów z kurczaka. Nadzienie w roladkach jest wprost idealne – aromatyczne, a zarazem uniwersalne, nie ma opcji by nie trafiło w kubki smakowe każdego Waszego gościa.
SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka (podwójna)
- 1 marchew
- 1 mały pęczek pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 50-70g sera żółtego twardego, tartego
- 2-3 łyżki majonezu
- Sól, pieprz (do smaku)
- Olej roślinny
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka pokroić na kotlety. Każdy delikatnie rozbić oraz do smaku przyprawić solą i pieprzem. Do przygotowania farszu obrać marchew oraz zetrzeć na tarce, drobno posiekać natkę pietruszki, a także przecisnąć przez praskę czosnek i wszystko przełożyć do jednej miski.

Dodać ser i majonez, odrobinę soli i dokładnie wymieszać. Na każdym kawałku mięsa nałożyć niewielką ilość farszu i zwinąć w rulon.
Jeśli roladki nie utrzymują swojej docelowej formy, można pomóc sobie sznurkiem lub wykałaczkami. Olej roślinny rozgrzać na patelni i usmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor.

Następnie wyciągnąć ewentualne wykałaczki/zdjąć sznurek, przełożyć roladki do naczynia żaroodpornego, dodać odrobinę wody lub bulionu i piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.