Te rumuńskie gołąbki są lesze od tradycyjnych – lepszych nie jadłam

Gołąbki to potrawa znana nie tylko w Polsce bo przyrządzana jest w całej Europie Środkowej i Wschodniej. Jedną z lepszych wersji tej potrawy można spotkać w Rumunii. Gołąbki były wielkim przysmakiem w tym kraju w czasach komunistycznych.

Aby przygotować rumuńskie gołąbki można użyć do nich mięsa z indyka, wieprzowinę bądź wołowinę. Dobrym pomysłem będzie też zmieszanie kilku rodzajów mięsa, ale najbardziej poleca się zrobić je z mielonej wieprzowiny i wołowiny gdyż są wtedy najsmaczniejsze.

Składniki do rumuńskich gołąbków

  • kapusta (1 główka)
  • mięso mielone wołowe lub wieprzowe, albo mieszanka obydwu (250 g)
  • ryż (100 g)
  • cebula (1 sztuka)
  • marchewka (1 sztuka)
  • woda (pół szklanki)
  • sól i pieprz do smaku
  • inne ulubione przyprawy

Składniki do sosu

  • śmietana (2 duże łyżki)
  • pomidory (2 sztuki)
  • twardy ser (100 g)
  • ząbki czosnku (4 sztuki)
  • koperek lub natka pietruszki
  • sól, pieprz oraz inne ulubione przyprawy

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy liście kapusty do gołąbków. W tym celu należy zdjąć uszkodzone zewnętrzne liście i wyciąć głąb. Kapustę wkładamy do mikrofalówki. Ustawiamy maksymalną moc i czekamy około 7-10 minut. Wyjmujemy kapustę i płuczemy ją w zimnej wodzie. Liście powinny zmięknąć. Ostrożnie oddzielamy je od warzywa.

Gotujemy ryż w sposób „al dente” i czekamy aż przestygnie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ścieramy marchewkę na tarce o grubych oczkach i smażymy wszystko na patelni. Dodajemy następnie mięso mielone i na końcu ryż. Doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

Kiedy wszystko się usmaży czekamy aż trochę wystygnie. Bierzemy liście kapusty, nakładamy na każdy liści farsz i zawijamy tak samo jak polskie gołąbki. Następnie układamy je w pojemniku żaroodpornym lub w blasze do pieczenia, którą smarujemy wcześniej tłuszczem (np. masłem lub olejem). Do naczynia lejemy także pół szklanki wody. Danie przykrywany folią i wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na około 25 minut.

Przygotowujemy sos do gołąbków. Pomidory kroimy w drobną kostkę, ścieramy ser i siekamy koperek lub natkę pietruszki. Przeciskamy następnie czosnek przez praskę lub drobno go kroimy.  Mieszamy wszystko dokładnie. Dodajemy śmietanę, przyprawy i ponownie mieszamy, aż powstanie sos.

Po wyciągnięciu gołąbków polewamy je sosem i ponownie umieszczamy naczynie w piekarniku na kolejne 15 minut. Rumuńskie gołąbki są gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!