Niepieczone rurki z bitą śmietaną – Na każdej uroczystości robią furorę – Najlepszy przepis.
Fantastyczne niewypiekane rurki z bitą śmietaną i czekoladą. Robimy je nie tylko na Boże Narodzenie, ale przez cały rok.
Składniki:
- 15 dkg zmielonych orzechów włoskich
- 15 dkg cukru pudru
- 15 dkg mielonych biszkoptów
- 2 domowe jajka
- 1 łyżka kakao
- gotowana czekolada
- masło lub tłuszcz utwardzony
- biała czekolada + kolejna czekolada do dekoracji
- bita śmietana + usztywniacz
Do dekoracji:
- roztopiona czekolada
- zmiażdżone orzechy
- wiórki kokosowe
- posypka czekoladowa
Przygotowanie:
Dokładnie mieszamy orzechy, cukier, kakao, biszkopty i jajka.
Ciasto rozwałkować na plastiku lub na talerzu posypanym cukrem pudrem na grubość około pół centymetra. Pokrój na małe kwadraty i zwiń na blaszanych rurkach. Pozostaw do następnego dnia. Następnie wyjąć z tub i zanurzyć w czekoladzie rozgrzanej z masłem lub utwardzonym tłuszczem.
Możemy również udekorować, mocząc końce w roztopionej czekoladzie, a następnie w orzechach. Alternatywnie możesz udekorować całą powierzchnię tubek czekoladą.