Ta Wielkanocna sałatka „Czuła żona” jest hitem w mojej kuchni: Nie może jej zabraknąć na Twoim stole.
Dziś mam przyjemność podzielić się z Państwem przepisem na elegancką i przepyszną, wielowarstwową sałatkę „Czuła żona”.
Wygląda ona zachwycająco a smakuje wyśmienicie! Zaskocz swoich gości i przygotuj ją na kolejne rodzinne spotkanie!
Składniki
- Udko z kurczaka – 1 sztuka
- Paluszki krabowe – 200 g
- Jajko – 4 sztuk
- Ser śmietankowy w bloku – 100 g
- Masło – 30 g
- Kukurydza z puszki – 100 g
- Majonez – 150 g
- Sól – do smaku
- Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Przygotowanie
Udko i jajka, ugotuj osobno, ostudź. Oddziel mięso drobiowe od kości i pokrój w paski. Obierz jajka, oddziel białka od żółtek. Zetrzyj na tarce osobno. Zetrzyj na tarce również ser śmietankowy. Pokrój paluszki krabowe w małą kostkę.
Na płaskim talerzu ustaw pierścień do serwowania i przystąp do układania sałatki. Pierwsza warstwa to kurczak, druga to połowa białka. Posól, popieprz do smaku, posmaruj majonezem według uznania. Kolejna warstwą będzie połowa sera i majonez.
Zetrzyj zamrożone masło na wierzch i ułóż pozostałe białka. Posól, popieprz do smaku, posmaruj majonezem. Połóż jako kolejną warstwę paluszki krabowe, a potem kukurydzę. Posmaruj majonezem i posyp żółtkami.