Ta Wielkanocna sałatka „Czuła żona” jest hitem w mojej kuchni: Nie może jej zabraknąć na Twoim stole.

Dziś mam przyjemność podzielić się z Państwem przepisem na elegancką i przepyszną, wielowarstwową sałatkę „Czuła żona”.

Wygląda ona zachwycająco a smakuje wyśmienicie! Zaskocz swoich gości i przygotuj ją na kolejne rodzinne spotkanie!

Składniki

  • Udko z kurczaka – 1 sztuka
  • Paluszki krabowe – 200 g
  • Jajko – 4 sztuk
  • Ser śmietankowy w bloku – 100 g
  • Masło – 30 g
  • Kukurydza z puszki – 100 g
  • Majonez – 150 g
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku

Przygotowanie

Udko i jajka, ugotuj osobno, ostudź. Oddziel mięso drobiowe od kości i pokrój w paski. Obierz jajka, oddziel białka od żółtek. Zetrzyj na tarce osobno. Zetrzyj na tarce również ser śmietankowy. Pokrój paluszki krabowe w małą kostkę.

Na płaskim talerzu ustaw pierścień do serwowania i przystąp do układania sałatki. Pierwsza warstwa to kurczak, druga to połowa białka. Posól, popieprz do smaku, posmaruj majonezem według uznania. Kolejna warstwą będzie połowa sera i majonez.

Zetrzyj zamrożone masło na wierzch i ułóż pozostałe białka. Posól, popieprz do smaku, posmaruj majonezem. Połóż jako kolejną warstwę paluszki krabowe, a potem kukurydzę. Posmaruj majonezem i posyp  żółtkami.

Włóż sałatkę do lodówki na godzinę, usuń pierścień przed podaniem. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!