Zamień 1 litr mleka ze sklepu na 1,5 kilograma prawdziwego sera Cheddar: Smaczny ser, lepszy niż kupiony w sklepie.

Prawdziwy cheddar bez dodatków z oleju palmowego jest prawie niemożliwy do znalezienia na półkach supermarketów i kosztuje zupełnie nierozsądną kwotę.

Ponadto możesz zrobić ten sam ser bezpośrednio w swojej kuchni ze zwykłych składników i litra najczęściej kupowanego w sklepie mleka.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 15 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 200 g dowolnego taniego twardego sera

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka. Natychmiast postaw garnek na kuchence.

Dodaj sól i masło. Następnie zetrzyj ser do masy.

Na koniec dodajemy skrobię. Mieszaj podczas gotowania, aż składniki całkowicie się rozpuszczą.

Ser powinien zgęstnieć. Wlej mieszaninę do pustego i czystego kartonu po mleku.

Umieść pudełko w lodówce na 6 godzin. Teraz ser jest gotowy. Spróbuj także dodać ulubione przyprawy do mleka podczas fazy gotowania.

Alternatywnie możesz dodać swoje ulubione zioła. Pozwala to za każdym razem uzyskać nowy smak sera. Polecam spróbować np. z ostrą papryką.

Bonus: najtańszy domowy ser

Przygotuj niesamowicie prosty ser w domu z zaledwie kilku typowych składników. Samo przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a powstały produkt mile Cię zaskoczy.

Szybki i łatwy przepis opiera się na dwóch tanich składnikach – mleku i soku z cytryny, które można zastąpić octem.

Składniki:

  • 1 litr pełnego mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól
  • Cukier
  • Ser można również przygotować z dodatkiem przypraw i ulubionych ziół

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka.

Umieść garnek na kuchence. Podczas gotowania dodaj sól, cukier i sok z cytryny. Jeśli nie masz pod ręką soku z cytryny, możesz zastąpić go octem.

Mleko dokładnie wymieszać łyżką. Kiedy zaczynają tworzyć się grudki. Odstaw garnek.

Mleko wciąż gorące przecedź przez sitko do miski. Pozwól serwatce całkowicie spłynąć. Nie nalewamy go pod żadnym pozorem.

Jest bardzo zdrowa. Serwatkę można pić lub stosować np. do pieczenia i gotowania. Doskonale sprawdza się jako składnik zakwasów.

Włóż ser w formie do lodówki na 3-4 godziny. Po wyjęciu możemy podawać. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!