Zrobiłam doskonały domowy ser tylko z 1 litra mleka i 1 cytryny – Wszyscy w domu zachwyceni: Tutaj przepis

Coraz więcej osób docenia świeżą, domową kuchnię. Wracając do tradycyjnych sposobów przygotowują samodzielnie posiłki, pieką chleb itp.

Jeśli również cenisz domowe, zdrowe jedzenie ten przepis jest dla Ciebie. Własny, domowy ser! Po prostu postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami i ciesz się obłędnym, delikatnym smakiem tego lubianego przez wszystkich przysmaku.

Składniki:

  • 1,5 l świeżego mleka pasteryzowanego (krowiego)
  • 45 ml soku z cytryny (około 1 duża cytryna)
  • termometr

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka i włóż na kuchenkę. Zanurz w nim termometr i podgrzewaj do momentu, aż osiągnie temperaturę 90 ° C. Gdy tylko mleko osiągnie tę temperaturę, natychmiast wyłącz kuchenkę i dodaj sok z cytryny.

Dobrze wymieszaj i odstaw na pół godziny przykryty pokrywką. W międzyczasie przygotuj sitko, przykryj je gazą lub bawełnianą szmatką.

Przelej zawartość garnka na sito i przecedź. Możesz również dodać np. ulubione zioła, sól itp.

Wylej wodę i odstaw ser na 6 godzin do lodówki na sicie nad miską. Następnie weź małą plastikową miskę i ułóż w niej 2 paski papieru do pieczenia złożone na krzyż. Wsuń go do miski, a następnie za pomocą łyżki i pasków papieru przechyl. Dzięki misce ser będzie miał ładny kształt.

Ser zachowuje świeżość w lodówce do 3 dni. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!