Zapierający dech w piersiach deser, który zachwyci każdego: Zapiekanka z twarogiem i gruszką.

Proponuje Ci wypróbować mój nowy przepis na zapiekankę twarogową z gruszką. Klasyczna wersja tego dania przygotowywana jest z rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub marmoladą. Ale ta owocowa, moim zdaniem, jest znacznie lepsza zarówno pod względem prezencji, jak i zapachu i smaku.

Ale zaletą tego domowego przysmaku jest nie tylko smak i wygląd, ale także fakt, że jest to dietetyczna wersja zapiekanki pieczona w piekarniku, co oznacza, że ​​możesz cieszyć się jej obłędnym smakiem bez obawy o nadwagę. Użyj niskotłuszczowego twarogu, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu tylko 12% – a otrzymasz naprawdę smaczny i zdrowy deser.

Składniki:

  • Twarożek – 350 g
  • Gruszka – 300 g
  • Białka Jaj – 2 sztuki
  • Kasza manna – 3 łyżki
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • Miód – 2 łyżki
  • Śmietana – 2 łyżki
  • Kakao – 1 łyżki

Przygotowanie:

Połowę gruszek pokrój w kostkę, a drugą w plastry. Wymieszaj owoce pokrojone w kostkę ze śmietaną, niskotłuszczowym twarogiem, miodem, sokiem z cytryny, sodą i kakao. Ubij białka osobno. Dodaj do masy kaszę mannę. Połącz, delikatnie mieszając  zawartości obu mis. Włóż dobrze wymieszaną masę do formy i udekoruj plasterkami gruszki.

Włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 30–40 minut w temperaturze 180 ° C. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!