Zachowaj przepis, to najlepsze dobro, jakie znam: Sernik karmelowy w filiżance, którego nie trzeba piec.
Doskonały przepis na sernik karmelowy w filiżankach. Nic nie trzeba piec ani gotować, a wszystko można przygotować w kilka minut.

Składniki:
- 200 g herbatników + 5 sztuk do dekoracji
 - trochę roztopionego masła do herbatników
 - 250 g miękkiego twarogu
 - 100 g mascarpone
 - cukier puder
 - 300 ml śmietanki do ubijania
 - 1 łyżka cukru
 - szczypta cukru waniliowego lub esencji waniliowej
 
Przygotowanie:
Najpierw rozdrabniamy ciastka w robocie kuchennym.

Zachowamy ciasteczka do dekoracji. Do śmietany mieszamy twarożek z mascarpone i cukrem pudrem. Dodaj cukier według własnych upodobań, ciasteczka są słodkie, dzięki czemu krem nie musi być niepotrzebnie dosładzany.

Przygotujemy szklanki deserowe. Na spód wlać 1/2 masy sypkich ciastek. Skrop miksturę odrobiną roztopionego masła. Teraz ułóż serek śmietankowy. Resztę masy serowej ułożyć na śmietanie i ponownie skropić odrobiną masła. Przygotuj bitą śmietanę do dekoracji. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i wanilią.

Ubij na twardą bitą śmietanę i przełóż ją do dekoracyjnego woreczka. Nakładamy go na miseczki i gotowe. Jako alternatywę dla kremu możemy również wybrać np. budyń gotowany. Dekorujemy biszkoptami i, jeśli zostanie, miazgą herbatnikową.
