Sernik przekładany marmoladą. Lepiej zrób podwójną porcję. Sprawdzony przepis.
Jeśli mamy ochotę na odmianę, jabłka możemy zastąpić marmoladą i soczystym twarogiem. Budyń jest łatwy w przygotowaniu, delikatny z wierzchu, giętki w środku, a jego smakowi nie można się oprzeć.
Ciasto:
Nadzienie:
Do miski przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać posiekany stały tłuszcz, mleko i jajka. Wyrabiamy ciasto, które nie musi odpoczywać. Przetwarzanie jest łatwe, ciasto jest dość giętkie.
Podzielimy go na 2 części. Każdą rozwałkuj na wielkość blachy do pieczenia i przenieś pierwszą na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę do pieczenia. Ciasto posmarować pikantną marmoladą i ułożyć na nim przygotowane nadzienie twarogowe. Rozwałkuj drugi arkusz ciasta i przykryj nim nadzienie serowe.