Sernik przekładany marmoladą. Lepiej zrób podwójną porcję. Sprawdzony przepis.

Popularny sernik to klasyka naszych babć i mam.

Jeśli mamy ochotę na odmianę, jabłka możemy zastąpić marmoladą i soczystym twarogiem. Budyń jest łatwy w przygotowaniu, delikatny z wierzchu, giętki w środku, a jego smakowi nie można się oprzeć.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki półgrubej
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 łyżki mleka (wg uznania)

Nadzienie:

  • dżem porzeczkowy
  • 750 g miękkiego twarogu
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru (wg uznania)
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • masło do wycierania
  • gruba mąka do posypania

Przygotowanie:

Do miski przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać posiekany stały tłuszcz, mleko i jajka. Wyrabiamy ciasto, które nie musi odpoczywać. Przetwarzanie jest łatwe, ciasto jest dość giętkie.

Podzielimy go na 2 części. Każdą rozwałkuj na wielkość blachy do pieczenia i przenieś pierwszą na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę do pieczenia. Ciasto posmarować pikantną marmoladą i ułożyć na nim przygotowane nadzienie twarogowe. Rozwałkuj drugi arkusz ciasta i przykryj nim nadzienie serowe.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C do zarumienienia przez około 30 minut. Po ostudzeniu posmaruj ciasto cukrem pudrem i pokrój w plastry.


error: Treść zabezpieczona !!