Serniczki z twarogiem i brzoskwiniami: Z tego przepisu zrobisz je raz dwa.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej + na bułkę
  • 250 g mąki półgrubej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 100 g granulowanego cukru
  • 1 torebka cukru cytrynowego ze skórką z cytryny
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 200 ml półtłustego mleka
  • 100 g masła

Nadzienie:

  • 500 g miękkiego twarogu (pokrojonego w kostkę)
  • 100 g granulowanego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 torebka cukru cytrynowego ze skórką z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 całe jajko
  • kompot brzoskwiniowy (ja miałam domowy)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Obie mąki przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Ubij dwa jajka w letnim mleku i dodaj do mąki. Krótko miksujemy i na koniec dodajemy ostudzone roztopione masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Następnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po wyrośnięciu na posypanym mąką wałku rozwałkować na prostokątny placek o grubości około 1 cm. Następnie kroimy go na kwadraty i odstawiamy na około 10 minut. W międzyczasie zmiksuj twaróg z obydwoma cukrami, sokiem z cytryny i jajkiem. Odcedź brzoskwinie i pozwól im spłynąć.

Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę nadzienia z twarogu i połóż na nim ćwiartkę brzoskwini. Wyciągamy co dwa rogi ciasta i składamy je jeden na drugim. Rozłóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub folią), posmaruj pozostałym roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut (w zależności od typu piekarnika). Pozwól ciastkom ostygnąć i posmaruj je przed podaniem.

error: Treść zabezpieczona !!