Łatwy przepis na bułeczki serowe od mojej babci. Znikają ze talerza w kilka chwil, lepiej zrób większą porcję

Nie masz czasu na długotrwałe przygotowywanie posiłków dla siebie lub swoich najmłodszych pociech?

Uważasz, że godziny poświęcone na siedzenie w kuchni to strata czasu, jednak od czasu do czasu chciałabyś przygotować coś pysznego dla swojej kochanej rodziny? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

SKŁADNIKI:

  • 800 – 900g mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 2 jaja
  • cukier – 2 łyżki
  • łyżeczka soli
  • 10g suchych drożdży
  • 100ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki masła
  • 250g twardego żółtego sera

PRZEPIS:

Mleko podgrzewamy w niedużym rondelku. Nie powinno się zagotować. Dodajemy do niego cukier i drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut tak, by składniki się połączyły.

W międzyczasie na drobnym sitku przesiewamy mąkę i mieszamy ją z łyżeczką soli. Teraz czas na jajka. Żółtko z jednego jajka oddzielamy i odstawiamy w oddzielnym pojemniku (warto przykryć je folią, żeby nie wyschło).

Jedno całe jajko roztrzepujemy z pozostałym białkiem, dodajemy drożdże i dokładnie łączymy składniki. Dodajemy olej roślinny i ponownie wszystko mieszamy.

Przesianą mąkę z solą wysypujemy na stolnicę (równie dobrze możemy wyrobić wszystko w misce), robimy niewielkie zagłębienie, po czym wlewamy w nie naszą jajeczno-drożdżową mieszankę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do powstania gładkiej masy.

Następnie dodajemy 3 łyżki miękkiego masła (warto wyjąć je kilkanaście minut wcześniej z lodówki, co znacznie ułatwi nam łączenie składników) i zagniatamy ciasto dłońmi. Bardzo ważne jest, aby na zagniecenie ciasta poświęcić kilka minut. Jeśli ciasto odstaje od rąk to znak, że jest gotowe!

Jeśli wyrabialiśmy ciasto na stolnicy, przekładamy je do dość dużej miski (ciasto będzie rosło), albo ugniatamy w kulę i pozostawiamy w misce w której było wyrabiane. Miskę przykrywamy folią  i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto ugniatamy, dzielimy (u mnie na około 20 kawałków, w zależności jak duże bułeczki lubimy) i formujemy z nich zgrabne kulki.

Ser kroimy w kostkę (około 2cm). Do każdej przygotowanej bułeczki wkładamy po jednym kawałku sera i ponownie formujemy. * pamiętaj, że farsz zawsze możesz urozmaicić i zastąpić ser: pieczarkami, mięsem mielonym, szpinakiem, lub czymś, na co akurat przyjdzie Ci ochota!

Okrągłe bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie przykrywamy ściereczką, bądź folią spożywczą i dajemy im odpocząć około 20 minut. W tym czasie jeszcze podrosną.

W tym momencie warto rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, co zaoszczędzi nam czasu później. Na sam koniec w niedużym naczyniu roztrzepujemy wcześniej pozostawione żółtko i ostrożnie smarujemy bułeczki.

Żeby nasze bułeczki były wyjątkowe, posypujemy je ziarnem sezamu lub maku. Nadadzą one dodatkowego smaku naszym wypiekom. Teraz wystarczy już tylko włożyć nasze bułeczki do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Proste, prawda? Mam nadzieję, że serowe bułeczki staną się częstym gościem w Twojej kuchni. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!