Znakomity przepis pełen czekoladowego nadzienia z pysznym, delikatnym kremem – Niesamowicie pyszny deser.

Proste ciasto czekoladowo twarogowe. Przepyszny deser jak z najlepszej cukierni!

Odkryłam przepis na idealne ciasto, które bez problemu wykonasz w swojej kuchni a wygląda jak z cukierni. Domownicy pokochają to ciasto za jego głęboki, czekoladowy smak. Uzupełnieniem tego prostego w wykonaniu deseru jest pyszny krem!

Składniki:

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 4 jajka
  • 80 g kwaśnej śmietany
  • 120 g cukru
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Krem:

  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 250 g mleka skondensowanego
  • 400 g twarogu
  • 50 g kakao

Polewa:

  • 60 g masła
  • 40 g mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady

Syrop:

  • 100 g wody
  • 20 g brandy / koniaku
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania:

Do miski dodaj: mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce umieść jajka, śmietanę, olej i cukier i ubij na puszystą masę.

Wymieszaj ze sobą zawartość obu misek. Ubijaj do połączenia składników. Formę do pieczenia wyłóż papierem i wlej ciasto.

Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Odwróć je i delikatnie zdejmij papier do pieczenia. Boki ciasta wyrównaj przy użyciu ostrego noża i podziel je na cztery, takie same części.

Każdą z nich nasącz syropem. Syrop przygotuj poprzez dodanie do 100 ml wrzącej wody 50 g cukru. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotowanie musi trwać ok. 2 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i ostudź. Dodaj 2 łyżki alkoholu (koniak lub brandy).

Następnie zrób krem. Połącz śmietanę, kakao i twaróg z mlekiem skondensowanym.

Na pierwszy kawałek ciasta rozprowadź 1/3 część kremu. Płóż następny kawałek ciasta, dociśnij i rozprowadź kolejną porcję kremu. Powtarzaj te kroki, aż zużyjesz całe ciasto i krem.

Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce. Z podanych składników przygotuj czekoladową polewę. W garnku rozpuść masło z dodatkiem mleka. Dodaj czekoladę połamaną na kostki i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia.

Ciasto pokryj równomiernie polewą i pozostaw do jej zastygnięcia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!