Znakomity przepis pełen czekoladowego nadzienia z pysznym, delikatnym kremem – Niesamowicie pyszny deser.
Proste ciasto czekoladowo twarogowe. Przepyszny deser jak z najlepszej cukierni!
Odkryłam przepis na idealne ciasto, które bez problemu wykonasz w swojej kuchni a wygląda jak z cukierni. Domownicy pokochają to ciasto za jego głęboki, czekoladowy smak. Uzupełnieniem tego prostego w wykonaniu deseru jest pyszny krem!
Składniki:
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 4 jajka
- 80 g kwaśnej śmietany
- 120 g cukru
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1/4 łyżeczki soli
Krem:
- 100 g kwaśnej śmietany
- 250 g mleka skondensowanego
- 400 g twarogu
- 50 g kakao
Polewa:
- 60 g masła
- 40 g mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
Syrop:
- 100 g wody
- 20 g brandy / koniaku
- 50 g cukru
Sposób przygotowania:
Do miski dodaj: mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce umieść jajka, śmietanę, olej i cukier i ubij na puszystą masę.
Wymieszaj ze sobą zawartość obu misek. Ubijaj do połączenia składników. Formę do pieczenia wyłóż papierem i wlej ciasto.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Odwróć je i delikatnie zdejmij papier do pieczenia. Boki ciasta wyrównaj przy użyciu ostrego noża i podziel je na cztery, takie same części.
Każdą z nich nasącz syropem. Syrop przygotuj poprzez dodanie do 100 ml wrzącej wody 50 g cukru. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotowanie musi trwać ok. 2 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i ostudź. Dodaj 2 łyżki alkoholu (koniak lub brandy).
Następnie zrób krem. Połącz śmietanę, kakao i twaróg z mlekiem skondensowanym.
Na pierwszy kawałek ciasta rozprowadź 1/3 część kremu. Płóż następny kawałek ciasta, dociśnij i rozprowadź kolejną porcję kremu. Powtarzaj te kroki, aż zużyjesz całe ciasto i krem.
Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce. Z podanych składników przygotuj czekoladową polewę. W garnku rozpuść masło z dodatkiem mleka. Dodaj czekoladę połamaną na kostki i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia.