Błyskawicznie znikają z talerza – Prosta instrukcja jak upiec kotlety w piekarniku.
Wymienianie zalet pieczenia kotletów w piekarniku, jako alternatywy dla patelni zajęłoby dość długo. Przede wszystkim, jeśli przygotowujesz posiłek dla dużej firmy, używając tej metody poradzisz sobie zdecydowanie szybciej.
Ponadto, z tego co wiemy, pieczone jedzenie cechuje się mniejszą kalorycznością, dzięki czemu jest zdrowsze dla naszego organizmu. Co więcej, w trakcie tego procesu olej nie jest praktycznie potrzebny, co sprawia, że czyszczenie po gotowaniu jest znacznie łatwiejsze.
Poradzę Wam, jak właściwie upiec kotlety w piekarniku. Należy zastosować się do kilku prostych zasad, aby sam proces był przyjemny, a w rezultat zapewniał niezapomniane doznania smakowe.
Kotlety Przedszkolne
Kilka kromek chleba moczymy w 100 mililitrach mleka. Siekamy zioła i jedną cebulę do smaku. Tarkujemy jednego ziemniaka na grubej tarce. Mieszamy 500 gram mielonego mięsa z jajkiem i powstałą mieszankę dodajemy do pozostałych składników.
Przyprawiamy pieprzem i solą. Całość mieszamy rękami przez 8 minut, a następnie formujemy placki mocząc je w bułce tartej. Powstałe kawałki układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
Gdzie i jak najlepiej upiec kotlety?
Piekarnik
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy do niego blachę z kotletami na 5 minut. Następnie należy zmniejszyć temperaturę do 170-180 stopni i piec potrawę przez optymalny czas około 30 minut. Musimy pamiętać, aby nie obracać kotletów w czasie pieczenia, gdyż mogą utracić swój kształt.
Kuchenka mikrofalowa
Kotlety przygotowane za pomocą kuchenki mikrofalowej będą soczyste i puszyste w umiarkowanym stopniu. Należy je piec przez 7-8 minut przy użyciu mocy o wartości 800W.
Urządzenie Thermomix
Gotujemy kotlety w trybie „Pieczenie” po 15 minut z każdej strony.
Jak zastępować składniki?
Jeżeli nie posiadasz białego chleba możesz w zamian użyć bułki, pieczywo chrupkie lub grzanki. Alternatywnym sposobem panierowania jest zastosowanie kaszy manny lub bułki tartej w zastępstwie mąki. W celu uzyskania większej miękkości kotletów można do mięsa mielonego dodać kilka łyżek oleju roślinnego. Natomiast jeśli chcemy, aby były bardziej soczyste, powinniśmy w środku pieczenia wlać 100 mililitrów wody na blachę.
1 kg mięsa mielonego – ile to kotletów?
Z podanego wyżej przepisu otrzymamy 12 kotletów średniej wielkości. W związku z tym z 1kg mięsa uda nam się uzyskać 24 kotlety, jeden waży około 70g.
Dwie metody formowania kotletów:
- Zbieramy łyżką odrobinę gotowego mięsa. Następnie zwijamy je dłońmi w kulkę. Trzymamy w lewej ręce i lekko dociskamy prawą.
- Wkładamy do miski niewielką garść mięsa mielonego. Zwilżamy ręce wodą, aby bez problemu uformować kotlety o dowolnym kształcie.
Podawanie pieczonych kotletów
W restauracjach preferuje się zdobienie kotletów sałatą, pomidorami, ziołami oraz piklami. W przypadku przystawek wybiera się makaron gryczany bądź ryż. Natomiast, jak powszechnie wiemy ponadczasową opcją jest klasyczna sałatka ze świeżych warzyw i ziemniaki puree.
Danie można również urozmaicić sosem śmietanowym do wykonania, którego musimy wymieszać posiekany czosnek, śmietanę i drobno posiekane zioła z solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Tak powstały sos dodajemy na 15 minut przed końcem pieczenia. Życzę smacznego!