Tradycyjny śledź w oleju z cebulką – u mnie gości dosyć często na stole. Smaczny i szybki w przygotowaniu
Tradycyjny śledź w oleju z cebulką – danie idealne na święta, dla gości lub nawet na kolację z rodziną.
Co będzie potrzebne?
- 2 cebule
- 4 łyżki octu 10-procentowego
- 6-7 matiasów
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- olej do zalania śledzi
Przygotowanie jest bardzo proste, a efekty są wyśmienite!
Naszym pierwszym krokiem w kuchni będzie moczenie śledzi w wodzie przez 2 godziny. Po upływie określonego czasu wylewamy wodę i wlewamy do naczynia z rybami świeżą, ale tym razem zmieszaną z 4 łyżkami octu oraz 2 łyżkami oleju rzepakowego.

W powstałej mieszaninie śledzie moczymy przez kolejne 2 godziny, aby nabrały wyrazistego smaku. Następnie ryby należy wyciągnąć z wody i pokroić na małe kawałeczki, które układamy w słoiku.
Cebulę należy pokroić w półplasterki i przekładać nimi śledzie w słoiku (kawałek śledzia, kawałek cebuli i tak dalej).

Kiedy skończymy układać ryby i cebulę w słoiku, całość zalewamy olejem tak, aby olej był trochę ponad śledziami Odstawiamy zakręcone słoiki do lodówki na 2 godziny, a dla lepszego efektu na całą noc.