Makowe ślimaczki – Moja rodzina je uwielbia. Znikają ze stołu w kilka chwil

Te makowe ślimaczki zachwycają swoim smakiem i są bardzo łatwe w przygotowaniu.

Z pewnością podbiją serce Twoich bliskich. Gwarantujemy, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie!

Do ich wykonania potrzebujesz następujące składniki:

  • suche drożdże – 2 łyżeczki
  • cukier – 4 łyżki
  • ciepłą wodę – 50 ml
  • margarynę – 100 g
  • olej słonecznikowy – 1 łyżka
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • jaja – 3 sztuki
  • mleko – 250 ml
  • mak – 200 g
  • chałwę – 260 g
  • mąkę – 500 g
  • cukier puder – 100 g

Wykonanie:

Nadzienie:

Do garnka wsyp mak i zalej go wrzącą wodą, a następnie gotuj razem około 10 minut (dzięki temu nadzienie stanie się wilgotne i pozbawione gorzkiego smaku). Po tym czasie odcedź mak, a następnie zmiksuj go w blenderze razem z chałwą (aż od uzyskania jednolitej masy).

Ciasto:

Do ciepłej wody dodaj drożdże oraz 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj mleko, olej oraz pozostałą część cukru (3 łyżki) i wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, wbij 2 jajka, dodaj cukier waniliowy oraz margarynę i połącz wszystkie składniki z wcześniej przygotowaną mieszanką. Zagnieć ciasto (powinno mieć elastyczną konsystencję).

Ciasto podziel na mniejsze części, a każdą z nich rozwałkuj w owalny kształt. Pokryj je makową masą i zwiń w rulon, a następnie pokrój ciasto na wąskie paski. Gotowe ślimaczki układaj na blasze posmarowanej olejem słonecznikowym a następnie pokryj ich powierzchnię jajkiem wymieszanym z cukrem pudrem.

Tak przygotowane ciasto piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

error: Treść zabezpieczona !!