Słodka makaronowa zapiekanka: Kilka chwil i pyszne danie ląduje na Twoim stole.

Proponuję dziś na obiad pyszny makaron, którego smak przypomina mi moje dzieciństwo. Nawet dzieci, które tak naprawdę nie lubią twarogu, zjedzą te danie z przyjemnością.

Kto myśli, że makaron jest dobry tylko w potrawach mięsnych lub zapiekankach z serem, bardzo się myli.  Makaron w tej zapiekance idealnie pasuje do twarogu i rodzynek. Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a dodatkowo składniki są tanie i łatwo dostępne. Najważniejszy jest wybór makaronu wysokiej jakości. Możesz również dodać do smaku orzechy i inne suszone owoce.

Składniki

  • 300 gramów makaronu;
  • 500 gramów twarogu;
  • 4 świeże jaja kurze;
  • 120 gramów cukru;
  • 150 gramów kwaśnej śmietany 18%;
  • 100 gramów rodzynek;
  • 10 gramów (jedno opakowanie) cukru waniliowego;
  • masło – do posmarowania formy.

Słodki makaron z twarogiem i rodzynkami: dzieci będą zachwycone

Przygotowanie:

Ugotuj dowolny makaron według instrukcji na opakowaniu. Wrzuć twaróg do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Wbij jaja kurze i dokładnie zmiel wszystko za pomocą blendera. Rodzynki umyj, a następnie zalej wrzącą wodą na kilka minut. Osusz je papierowymi serwetkami i przenieś do twarogu.

Ugotowany makaron odcedź przez sito i pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Kolejno przenieś go również do miski z twarogiem. Dobrze wymieszaj. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, przenieś do niego składniki zapiekanki.

Wyrównaj górę dania i ustaw formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na około 25 minut. Makaron powinien być dobrze zrumieniony. Wyciągnij danie z piekarnika, pozwól mu nieco ostygnąć i pokrój na porcje. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!