Przepyszne słodkie bułeczki z jabłkami będą urozmaiceniem codziennego jadłospisu i z powodzeniem zastąpią zwykłe śniadaniowe kanapki. Przepis.

Drożdżowe bułeczki z jabłkami posmakują każdemu, kto uwielbia domowe wypieki.

To idealny pomysł zarówno na słodkie śniadanie jaki i pyszny podwieczorek. Mogą też być fajną przekąską w ciągu dnia i idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły dla dziecka. Szybkość ich wykonania to dodatkowy atut.

Składniki:

  • 40 dkg drożdży
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 40 g masła
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 cytryny
  • 800 g jabłek
  • szczypta soli
  • cynamon
  • wanilia
  • opcjonalnie rodzynki

Przygotowanie:

W wysokim naczyniu połącz mleko, drożdże i 3 łyżki cukru. Ważne by mleko było ciepłe, ale nie gorące. Wymieszaj i odstaw na 10 minut by drożdże zaczęły pracować.  W między czasie w osobnym naczyniu ubij 1 jajko z dodatkiem wanilii, a następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę.

Ciasto zagnieć ręcznie dodając szczyptę soli i miękkiego masła. Następnie do ciasta dodaj rozczyn z drożdży. Całość ugniataj do momentu kiedy ciasto będzie miękkie i nie będzie się przyklejać do rąk. Uformuj je w kulkę i przełóż do miski, a następnie przykryj je ściereczką lub owiń folią spożywczą.

Pozostaw do wyrośnięcia na 1- 2 godziny. Ciasto ma dwukrotnie zwiększyć swoją objętość wtedy jest gotowe do dalszej obróbki. W między czasie przygotuj nadzienie z jabłek. Jabłka obierz, wydrąż gniazdka pestkowe i pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż je do garnka i duś z dodatkiem połowy cytryny, cukrem i jeśli lubisz dodaj na tym etapie rodzynki.

Gdy jabłka będą już uprażone na koniec dodaj cynamonu i odstaw do ostygnięcia.  Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe należy jeszcze raz zagnieść i podzielić na mniejsze porcje z, których uformujesz bułeczki. Uformuj kulki i pozostaw pod przykryciem jeszcze na 15 minut.

Następnie posyp powierzchnię roboczą mąką i połóż kawałek ciasta na, który nałożysz jabłkowe nadzienie. Uformuj bułeczkę i połóż na blaszkę wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. Ubij jajko, które rozsmaruj po powierzchni bułeczek i posyp je cukrem. Do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni włóż blachę z bułeczkami i piec przez 15-20 minut. Podawaj lekko schłodzone lub całkiem zimne.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!