Z kakao, z sezamem, z kokosem: 5 kuszących opcji robienia lekkich słodyczy z twarogu.

Trend zdrowych słodyczy ogarnął naszą planetę stosunkowo niedawno.

Wpływ na to miała duża liczba chorób związanych z układem hormonalnym oraz ogromna liczba osób otyłych, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Dlatego proponujemy Ci cały zbiór najsmaczniejszych i zdrowych słodyczy z twarogu!

Porzeczkowe słodycze

Jagodowe słodycze z twarogiem

Składniki

  • 100 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
  • 30 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g czarnej porzeczki
  • wiórki kokosowe do smaku

Przygotowanie

Na początek odmroź czarne porzeczki, odlej płyn i pozwól, aby owoce same wyschły. Następnie włóż twaróg z miodem, mąką kokosową i czarnymi porzeczkami do blendera. Dokładnie wymieszaj składniki na gładką masę. Z niej uformuj małe kulki, obtocz je w wiórkach kokosowych. Włóż je do lodówki na godzinę: lepiej utrzymają swój kształt.

Słodycze twarogowe z bananem

dietetyczne cukierki

Składniki

  • 100 g nisko tłuszczowego twarogu
  • 1 banan
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • Stewia do smaku

Przygotowanie

Włóż płatki i obranego banana do blendera, wymieszaj na gładką masę. Następnie pozostaw mieszaninę na 20 minut. Kolejno wymieszaj tę masę z twarogiem, dodaj stewię do smaku. Z mieszanki uformuj małe kulki, obtocz je w wiórkach kokosowych. Następnie włóż słodycze do lodówki na godzinę.

Suszone morele z nadzieniem twarogowym

Suszone morele z nadzieniem twarogowym

Składniki

  • 300 g suszonych moreli
  • 100 g nisko tłuszczowego twarogu
  • 1 jajko
  • Stewia do smaku

Przygotowanie

Opłucz suszone morele, osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój owoce z jednej strony i rozłóż jak książkę. Wymieszaj twarożek z jajkiem, dodaj stewię do smaku.

Napełnij suszone morele nadzieniem z twarogu i złóż jak kanapkę. Umieść słodycze na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180–200 stopni przez 5–7 minut. Podawaj schłodzone.

Kakaowe cukierki

Słodycze kakaowe

Składniki

  • 300 g twarogu nisko tłuszczowego
  • 150 g biszkoptów lub herbatników
  • 50 g orzechów włoskich
  • kakao do smaku
  • mak do smaku

Przygotowanie

Zmiel ciastka i orzechy w blenderze. Twarożek dokładnie rozetrzyj widelcem lub użyj blendera. Wymieszaj z kakao. Następnie dodaj ciasteczka z orzechami do mieszanki. Wymieszaj dokładnie masę, aż będzie gładka.

Z mieszanki twarogu uformuj małe kulki, obtocz je w kakao, maku, wiórkach kokosowych lub w sezamie. Umieść słodycze na szerokim naczyniu i schowaj w lodówce na 60 minut.

Domowe Rafaello

Słodycze z twarogu z orzechami

Składniki

  • 250 g nisko tłuszczowego twarogu
  • 2 łyżki miodu
  • 15 szt. migdałów
  • wiórki kokosowe do smaku

Przygotowanie

Wlej płynny miód do twarogu. Utrzyj tę mieszaninę widelcem lub wymieszaj wszystko mikserem. Połóż łyżeczkę masy na dłoni, spłaszcz ją i umieść orzech na środku.

Owiń migdał w masę twarogową, obtocz kulkę w wiórkach kokosowych. Umieść słodycze w lodówce na około godzinę. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!