Z kakao, z sezamem, z kokosem: 5 kuszących opcji robienia lekkich słodyczy z twarogu.
Trend zdrowych słodyczy ogarnął naszą planetę stosunkowo niedawno.
Wpływ na to miała duża liczba chorób związanych z układem hormonalnym oraz ogromna liczba osób otyłych, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Dlatego proponujemy Ci cały zbiór najsmaczniejszych i zdrowych słodyczy z twarogu!
Porzeczkowe słodycze
Składniki
- 100 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
- 30 g mąki kokosowej
- 1 łyżka miodu
- 50 g czarnej porzeczki
- wiórki kokosowe do smaku
Przygotowanie
Na początek odmroź czarne porzeczki, odlej płyn i pozwól, aby owoce same wyschły. Następnie włóż twaróg z miodem, mąką kokosową i czarnymi porzeczkami do blendera. Dokładnie wymieszaj składniki na gładką masę. Z niej uformuj małe kulki, obtocz je w wiórkach kokosowych. Włóż je do lodówki na godzinę: lepiej utrzymają swój kształt.
Słodycze twarogowe z bananem
Składniki
- 100 g nisko tłuszczowego twarogu
- 1 banan
- 5-6 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- Stewia do smaku
Przygotowanie
Włóż płatki i obranego banana do blendera, wymieszaj na gładką masę. Następnie pozostaw mieszaninę na 20 minut. Kolejno wymieszaj tę masę z twarogiem, dodaj stewię do smaku. Z mieszanki uformuj małe kulki, obtocz je w wiórkach kokosowych. Następnie włóż słodycze do lodówki na godzinę.
Suszone morele z nadzieniem twarogowym
Składniki
- 300 g suszonych moreli
- 100 g nisko tłuszczowego twarogu
- 1 jajko
- Stewia do smaku
Przygotowanie
Opłucz suszone morele, osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój owoce z jednej strony i rozłóż jak książkę. Wymieszaj twarożek z jajkiem, dodaj stewię do smaku.
Napełnij suszone morele nadzieniem z twarogu i złóż jak kanapkę. Umieść słodycze na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180–200 stopni przez 5–7 minut. Podawaj schłodzone.
Kakaowe cukierki
Składniki
- 300 g twarogu nisko tłuszczowego
- 150 g biszkoptów lub herbatników
- 50 g orzechów włoskich
- kakao do smaku
- mak do smaku
Przygotowanie
Zmiel ciastka i orzechy w blenderze. Twarożek dokładnie rozetrzyj widelcem lub użyj blendera. Wymieszaj z kakao. Następnie dodaj ciasteczka z orzechami do mieszanki. Wymieszaj dokładnie masę, aż będzie gładka.
Z mieszanki twarogu uformuj małe kulki, obtocz je w kakao, maku, wiórkach kokosowych lub w sezamie. Umieść słodycze na szerokim naczyniu i schowaj w lodówce na 60 minut.
Domowe Rafaello
Składniki
- 250 g nisko tłuszczowego twarogu
- 2 łyżki miodu
- 15 szt. migdałów
- wiórki kokosowe do smaku
Przygotowanie
Wlej płynny miód do twarogu. Utrzyj tę mieszaninę widelcem lub wymieszaj wszystko mikserem. Połóż łyżeczkę masy na dłoni, spłaszcz ją i umieść orzech na środku.
Owiń migdał w masę twarogową, obtocz kulkę w wiórkach kokosowych. Umieść słodycze w lodówce na około godzinę. Smacznego!