Błyskawiczna szarlotka, którą pokochasz – Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil.
Przepyszna szarlotka, której przygotowanie zajmie ci tylko 5 minut! Wypróbuj ten przepis, to ciasto smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 800 g jabłek (około 4 sztuki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 g mąki (2 szklanki)
- 80 g masła
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
Do miski wbij jajka.
Dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy i cukier, całość wymieszaj.
Następnie dodaj roztopione wcześniej masło i mleko.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj z wcześniejszymi składnikami.
Jabłka dokładnie umyj i pokrój w kostkę, a następnie wyłóż je na naczynie żaroodporne wysmarowane masłem.
Na jabłka wylej ciasto, a następnie je wyrównaj.
Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 35 minut.