Cukinia zrobiona w ten sposób jest smaczniejsza niż mięso. Hit każdego przyjęcia

Smaczna i interesująca cukinia? Z tym przepisem jest to możliwe!

Dla większości osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, cukinia wydaje się dosyć enigmatycznym warzywem. Nie ma jednak, czym się martwić, cukinia dzięki swojej konsystencji i walorom smakowym, jest warzywem uniwersalnym.

Możemy ją udusić, ugotować, usmażyć, upiec… A nawet zrobić dżem! Chcesz poznać ciekawy przepis na cukinię? Przeczytaj nasz wpis!

Smażona cukinia z dressingiem czosnkowo-orzechowym

To  świetna przekąska dla wegetarianów oraz wszystkich osób kochających warzywa w niekonwencjonalnej formie. Idealne danie na kolację bądź świetny dodatek do mięsa z grilla. Co będzie ci potrzebne do przygotowania tej pysznej przekąski?

Składniki:

  • Cukinia (1 średnia)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Pietruszka (1 średni pęczek)
  • Orzechy włoskie (½ łyżki)
  • Olej do smażenia i dressingu
  • Sól

Sposób na przygotowanie krok po kroku

Umyj cukinię. Obierz ją ze skóry. Usuń z niej nasiona.

Uwaga! Jeśli używasz młodej cukinii, nie musisz jej obierać, ani usuwać nasion!

Pokrój warzywo na duże kawałki o dowolnym kształcie. Rozgrzej patelnię i nalany wcześniej na nią olej.

Uwaga! Jeśli nie masz wystarczająco dużej patelni, smaż cukinię partiami!

Włóż cukinię na patelnię, tak aby zmieściła się całkowicie na dnie patelni. Smaż ją na średnim ogniu, aż uzyska złoty kolor. Nie smaż za długo, aby obrabiane warzywo, nie stało się mamałygą.

Usmażoną cukinię wyłóż na talerze bądź inne naczynie, w którym chcesz ją podać.

Przeciśnij czosnek przez praskę. Umyj natkę pietruszki i pokrój. Zmiażdż orzechy włoskie.

Przygotuj osobne naczynie. Wymieszaj w nim czosnek, pietruszkę i orzechy. Dodaj sól i kilka kropli oleju.

Tak przygotowany sos, dodaj do cukinii. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Smacznego! Nie wahaj się i spróbuj tego aromatycznego dania już dziś!

error: Treść zabezpieczona !!