Szybkie i chrupiące ciasteczka z kwaśną śmietaną: 30 minut i gotowe.

Ten przepis jest jednym z najprostszych, ale także najsmaczniejszych.

Składniki:

  • mąka zwykła – 250 g;
  • cukier – 75 g;
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka;
  • śmietana – 100 g;
  • zmiękczone masło – 100 g;
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Opcjonalnie: mak, kawałki czekolady

Przygotowanie:

Śmietana wymieszaj ze zmiękczonym masłem, cukrem, cukrem waniliowym.

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto.

Posyp powierzchnię roboczą mąką, Wyłóż na nią ciasto. Rozwałkuj ją w warstwę o grubości około 5 mm.

Biszkopty wycinamy po nożem w kwadraty lub foremką.

Wykładamy blachę do pieczenia i rozkładamy na niej biszkopty. Wierzch herbatników można zanurzyć w cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym lub cynamonem, posiekanymi orzechami lub suszonym makiem, sezamem, zmiażdżonymi ziarnami słonecznika itp.

Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Ciasteczka są bardzo smaczne, szybkie i chrupiące. Idealne do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Życzymy smacznego! 🙂


error: Treść zabezpieczona !!