Uwielbiam je jeść: Szybkie i smaczne placuszki ze śmietaną – ekspresowe w przygotowaniu.
Placki ze śmietaną – ekspresowe w przygotowaniu
Jeśli szukasz przepisu, z którego wyjdą przepyszne placuszki, których przygotowanie nie będzie długie i mozolne, to idealnie trafiłeś! Wypróbuj ten przepis na śniadanie, lunch czy kolację, a z pewnością się nie zawiedziesz. Wszystko, czego potrzebujesz, na pewno znajduje się już w Twojej kuchni.
Składniki:
- jedno jajko;
- 3 szklanki mąki;
- 200 ml mleka;
- 120 g kwaśnej śmietany;
- 60 g cukru;
- 2,5 łyżki oleju;
- półtorej łyżki cukru;
- półtorej łyżeczki suchych drożdży;
- łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Podgrzewany mleko w garnuszku i rozpuszczamy w nim drożdże, a także cukier i sól. Następnie dolewamy olej roślinny, dodajemy jajko i zaczynamy wsypywać mąkę. Robimy do partiami i zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu zostawiamy je na 20 minut.
Po tym czasie z ciasta formujemy placuszki – najlepiej by miały centymetr grubości. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy z każdej strony placki. Na gotowe placuszki nakładamy śmietanę i posypujemy je cukrem.